Historisk rättegång i Stockholm, Nyheter

Dag 5: rättegången mot Hamid Noury, dömd för 1988 års massaker i Iran, i hovrätten

På torsdagen fortsatte rättegången mot Hamid Noury i Svea hovrätt. Under dagens förhandlingar var det målsägandens tur att lägga fram sina bevis på Nourys inblandning i massavrättningarna 1988.

FFFI sänder dagens förhandlingar i hovrätten i ett samarbete med Radio Chakavak, lyssna nedan.

Dag 5: Radio Chakavaks direktsändning från rättegången mot Hamid Noury i hovrätten

Kenneth Lewis, som representerar målsäganden från den iranska oppositionsgruppen, Folkets Mojahedin (PMOI/MEK), sade i sitt anförande att konflikten mellan iranska regimen och oppositionen började 1981 när regimens säkerhetsstyrkor öppnade eld mot en fredlig regimkritisk demonstration organiserad av PMOI i Teheran. Han betonade också att den iranska oppositionen verkade självständigt utan hjälp från den irakiska regeringen under den tid PMOI var i grannlandet Irak.

Stockholms tingsrätt dömde förra året honom till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och mord för delaktighet i massakern på politiska fångar i Iran 1988.

”Den åtalade har i rollen som assistent till biträdande åklagaren vid fängelset Gohardasht i Karaj utanför Teheran, tillsammans och i samförstånd med andra, varit delaktig i avrättningarna i fängelset efter en fatwa utfärdad av Irans högste religiöse ledare”, sade tingsrätten i ett pressmeddelande efter sin dom och tillade.

”Den första vågen av avrättningar riktade sig mot sympatisörer till Iranska Folkets Mujahedin. Handlingarna skedde i strid med den internationella humanitära rätten och har därför bedömts utgöra grovt folkrättsbrott.”

Svensk- och exiliranier håller manifestation utanför rätten

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till iranska motståndsrörelsen (NCRI), överlevare samt offrens familjer håller en manifestation utanför Attunda tingsrätt för femte dagen i rad samtidigt som rättegången pågår.

De håller en utställning om 1988 års massaker i Iran och uttrycker sitt stöd för de 30,000 politiska fångar som regimen avrättade.

  • Svensk- och exiliranier håller en utställning om 1988 års massaker i Iran under sin manifestation utanför Attunda tingsrätt, den 19 januari 2023.
  • Svensk- och exiliranier håller en utställning om 1988 års massaker i Iran under sin manifestation utanför Attunda tingsrätt, den 19 januari 2023.
  • Svensk- och exiliranier håller en utställning om 1988 års massaker i Iran under sin manifestation utanför Attunda tingsrätt, den 19 januari 2023.
  • Den 19 januari 2023, Stockholm: Svensk- och exiliranier håller en manifestation utanför Attunda tingsrätt och hedrar de oppositionella som regimen avrättade under massakern 1988.

Utställningen uppmärksammar massavrättningarna 1988 och iranska regimens nuvarande president, Ebrahim Raisis inblandning. Den visar också den fatwa från prästerskapets grundare, Khomeini, som blev början till massakern. Utställningen belyser dessutom att massakern var ett försök från regimen att eliminera den prodemokratiska oppositionen genom att rikta sig mot medlemmar och sympatisörer till oppositionsgruppen Folkets moajhedin, (PMOI/MEK), som är ledande i oppositionskoalitionen, NCRI.

Stockholms tingsrätt slår fast i sin dom förra året att massavrättningarna i Iran 1988 strider mot den internationella humanitära rätten och utgör därför grovt folkrättsbrott.

Svensk- och exiliranierna uppmanade Sverige och EU att vidta ytterligare åtgärder vid FN och i internationella sammanhang för att ställa till svars regimens ledare delaktiga i denna massaker som regimens president Raisi och högste ledaren Khamenei.

De uttrycker också sin solidaritet med det folkliga uppror som pågår i Iran. De uppmärksammar och fördömer regimens användning av avrättning som ett verktyg för att tysta kritiker och oppositionella samt hedrar iranska folkets martyrer genom en utställning med deras bilder.