Folkliga protester, Nyheter

Folkliga upproret i Iran går in på sin fjärde månad

Det folkliga upproret i Iran går in på sin fjärde månad med samma styrka och intensitet över hela landet. För den 96:e dagen i rad ekar slagordet ”Ned med diktatorn” på tisdagen i Iran. De regimkritiska protesterna har idag spridit sig till 280 städer, enligt uppgifter till FFFI.

”Fattigdom, korruption och skyhöga priser! Vi kommer att störta regimen”, var andra slagord som demonstranter skanderade under tisdagens protester.

I flera av landets universitet har studenter gått ut i strejk och bojkottar lektionerna i solidaritet med det folkliga upproret. Även basarer och butiksägare i flera städer har anslutit till strejken och stängt sina butiker till stöd för de regimkritiska protesterna. Strejker förkom bland annat i städerna, Kerman, Rasht, Sanandaj, Ilam och Saqqez.

I Gorgan hedrade folket stadens senaste martyr Ayda Rostami med en stor minnesstund och slagord mot regimen. Rostami var läkare och dödades av regimens repressiva säkerhetsstyrkor för sju dagar sedan efter de förde bort henne. Många civilklädda agenter från regimen var skickade till platsen, enligt uppgifter på sociala medier.

De senaste rapporterna från Iran gör gällande att det pågår protester i Teheran under tisdagsnatten. Demonstrationer med regimkritiska slagord förekom i Revolutions torget samt Teheran-distrikten Ekbatan, Sadeghiyeh, Parkway och Tehranpars.

Regimen fortsätter sitt desperata försök att slå ner upproret

Regimen fortsätter massarresteringar och det dödliga våldet mot demonstranterna över hela landet. Enligt rapporter har regimen arresterat en känd iransk skådespelare, Taraneh Alidoosti, en känd hiphopartist Toomaj samt en känd fotbollsspelare, Amir Nassr-Azadani, för att de har uttryckt stöd för det folkliga upproret.

Hittills har regimen dödat närmare 700 och arresterat 30,000 bland dem många barn och ungdomar, enligt senaste uppgifterna till FFFI.

Chefen för regimen så kallade rättsväsende, Gholam Hossein Mohseni-Eje’i, krävde igår att myndigheterna ska påskynda verkställandet av utfärdade och fastställda dödsstraff, särskilt mot frihetsberövade demonstranter. Eje’is krav kom igår under ett möte med regimens Högsta råd för rättsväsendet, rapporterar regimens statliga nyhetsbyrå ISNA.

Men efter senaste tidens internationella påtryckningar och fördömande kom idag nyheten om att regimen släpper en känd regimkritiker. TT och andra svenska medier citerar hans bror och rapporterar att regimen har släppt ”Majid Tavakoli, en av Irans mest välkända dissidenter efter tre månader i fängelse.”

Regimen grep honom kort efter det att de landsomfattande protesterna började i Iran, enligt TT:s rapport.