Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen utesluts från FN:s kvinnokommission

Iranska regimen slängdes ut från FN:s kvinnokommission på onsdagen. Det efter att FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC) antog en resolution som USA hade lagt fram med 29 röster för och åtta röster emot.

Iran under prästerskapets envälde är en könsapartheid. Kvinnor är reducerade till andra klassens medborgare i sitt eget hemland. Onsdagens beslut kommer efter regimens brutala förtryck av kvinnor och dödligt våld mot det kvinnoledda folkliga upproret i Iran.

Iranska oppositionsledaren, Maryam Rajavi, välkomnade beslutet som en seger för kvinnor i Iran som kämpat mot den religiösa diktaturen i över fyra årtionden och tillade.

”Denna illegitima regim representerar inte på något sätt iranska folket. Internationella samfundet måste nu utesluta och slänga ut regimen från FN, särskilt från UNICEF (FN:s barnkommission)”

”Dagens omröstning om att ta utesluta Iran från FN:s kvinnokommission är en seger för de som protesterar i Iran och alla som står med dem. Det tydliga budskapet är detta: världen lyssnar och vidtar åtgärder. Irans kvinnor och flickor kommer att höras”, skriver USA:s vicepresident, Kamala Harris, på Twitter efter att ECOSOC antagit USA:s resolution.