Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Iran: första avrättningen av arresterad demonstrant, Mohsen Shekari

Iranska regimen avrättade på torsdagen en man, arresterad i samband med det folkliga uppror som pågår i Iran. Offret är identifierad som 23-årige Mohsen Shekari. Han var dömd till döden för att ha blockerat en gata och attackerat en medlem ur regimens repressiva basij-styrka.

Regimens repressiva säkerhetsstyrkor grep Shakeri i september. En av regimens revolutionsdomstolar dömde honom till döden för krigföring mot Gud i slutet av november. Det rapporterar nyhetsbyrån Mizan, som tillhör regimens så kallade rättsväsende.

Shakeris avrättning är det första verkställa dödsstraffet för delaktighet i det folkliga upproret i Iran.

Flera länder fördömde avrättningen i starka uttalanden på torsdagen. Men iranska motståndsrörelsen och aktivister kräver kraftigare åtgärder från omvärlden för att stoppa denna alarmerande trend.

Iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi uppmanar FN, EU och medlemsstaterna att kraftigt fördöma avrättningen av Mohsen Shakeri. Hon varnade för att tystnad och passivitet kommer att uppmuntra regimen i Iran till att fortsätta sina människorättskränkningar.

”Det går inte att försvara politiska förbindelser och diplomatiska relationer med en regim som förlitar sig på avrättningar för att bevara sitt grepp om makten”, skriver Maryam Rajavi i ett uttalande på Twitter.

”Regimens ambassader måste stängas och dess diplomater samt agenter från regimens revolutionsgarde och underrättelseministerium måste utvisas.”

Många är oroade över att Shakeris avrättning ska bli startskottet till en ny massaker på fångar i Iran, likt massakern 1988 när regimen avrättade 30,000 politiska fångar i landets fängelser.

Enligt uppgifter till FFFI har regimen redan arresterat över 30,000 individer sedan det folkliga upproret började i Iran i mitten av september.

Amnesty International betonar att regimen använder dödsstraff som ett verktyg för att kväsa folkliga protester och missnöjesyttringar. Människorättsorganisationen varnar också för att minst 28 arresterade demonstranter däribland flera barn riskerar att få dödsstraff.