Folkliga protester

Folket hedrar sina martyrer under 49:e dagen av protester

Det folkliga upproret i Iran närmare sig sin 50:e dag på torsdagen med fortsatta protester i flera städer. Enligt uppgifter från Iran har nu protesterna spridit sig till över 210 städer runtom i landet. Regimens repressiva säkerhetsstyrkor har dödat minst 500 varav 324 är identifierade av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK). De har också arresterat över 25,000 personer och utsätter de för tortyr och misshandel.

Folkets hedrar sina martyrer

Protesterna under torsdagen var mest intensiva i staden, Karaj, väst om Teheran. I många andra städer hedrade folket sina martyrer och skanderade slagord mot regimen.

Folk i Fuladshahr i centrala Iran hedrar sin martyr Mahsa Muguie som regimens säkerhetsstyrkor dödade med slagord mot regimen och revolutionsgardet som ”ned med Basij och ned med diktatorn”.
Qasr-e Shirin i västra Iran hedrar folket martyren Afshin Asham, som regimens säkerhetsstyrkor dödade. De skanderar slagord mot regimens högste ledare Khamenei och lovar att fortsätta sina protester.
I staden Chalus, norra Iran, har myndigheterna stängt en kyrkogård. De hindrar också folket från att hålla en sammankomst för att hedra martyren, Amir Hossein Shams, dödad av regimens säkerhetsstyrkor.
Även i staden Rasht, i norra Iran, kom folket samman för att hedra en av upprorets martyrer, Behnam Layeghpour.

Regimens repressiva säkerhetsstyrkor skjuter nu blint åt alla håll för att skrämma demonstranterna, enligt videofilmer publicerade på sociala medier.

Men folket blockerar vägar och koordinerar fortsatta protester. De försvarar sig själva genom att slå tillbaka mot de repressiva säkerhetsstyrkor som regimen skickat för att slå ner protesterna. I flera städer sätter demonstranterna eld på revolutionsgardets och säkerhetsstyrkornas fordon.

I andra visar folket sin avsky mot regimen genom att sätta eld på stora banderoller med porträtter av regimens högste ledare, Khamenei, och prästerskapets grundare, Khomeini.