Folkliga protester, Nyheter

Regimen attackerar fångar i Evinfängelset

Regimens repressiva säkerhetsstyrkor har öppnat eld mot fångar inne i Evinfängelset, enligt rapporter från Iran. Slagord som ”Ned med diktatorn” och ”Ned med Khamenei” hörs från fängelset och närliggande byggnader.

Svenska medier rapporterar om ”skottlossning och upplopp vid fängelset” och pekar på att det sitter många politiska fångar i Evin.

Tre stora explosioner hördes på lördagsnatten lokaltid vid det ökända fängelset i Teheran, Evin. Granatexplosioner och skottlossning fortsätter vid fängelset, enligt rapporter och uppgifter på sociala medier. Regimen har skickat specialstyrkor från revolutionsgardet till Evin för att slå ner protester från politiska fångar. Samtidigt mobiliserar regimen styrkor från basij-milisen för att stoppa folkliga protester utanför Evin. Regimen har också stängt vägarna som leder till Evin-fängelset.

Folket och familjer till politiska fångar är samlade utanför fängelset trots regimens repressiva säkerhetsåtgärder för att stoppa ännu en massaker av politiska fångar. Regimen skjuter enligt rapporter tårgas mot den samlade folkmassan utanför fängelset.

Iranska oppositions ledaren, Maryam Rajavi, uppmanar FN, MR-rådet och EU att ingripa skyndsamt för att hindra ännu en massaker i Evin-fängelset.

I en liknande attack mot fångar i ett fängelse i staden Rasht den nionde oktober dödade regimen minst tio fångar och skadade många flera.

Svensk- och exiliranier uppmanar Sverige att agera

Svensk- och exiliranier, sympatisörer av iranska motståndsrörelsen, NCRI, höll en manifestation utanför UD på lördagsnatten till stöd för politiska fångarna i Evin-fängelset. De skanderade folkets slagord mot regimen, ”Ned med diktatorn, ned med Khamenei” och fördömde regimens brutala attack mot fångar i Evin.

De uppmanade Sverige att vidta skyndsamma åtgärder för att hindra ännu en massaker av politiska fångar i Evin-fängelset.