Engagemang, Nyheter

New York: Demonstration mot Raisis närvaro i FN

Exiliranier från hela världen och amerikansk-iranier deltog idag i en stor demonstration mot Raisi utanför FN:s högkvarter i New York samtidigt som iranska regimens president talade inför FN:s generalförsamling.

Iranierna betonade att Raisi är en massmördare, ansvarig för massakern på 30 000 politiska fångar i Iran 1988 och att han inte representerar iranska folket.

De krävde dessutom internationella åtgärder från FN och medlemsstaterna för att ställa Raisi inför rätta för brott mot mänskligheten och folkmord.

Deltagarna och talarna uppmärksammade de regimkritiska protester som pågår i Iran just nu efter det brutala mordet på Mahsa Amini. De uttryckte sitt stöd genom att upprepa och skandera folkets slagord under protesterna bland annat ”Ned med diktatorn”.

Iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi talade inför demonstrationen via videolänk. Andra talare var tidigare amerikanska senatorer, ukrainska ledamöter samt amerikansk-iranska personligheter och representanter från olika iranska samfund i USA.

Talarna ställde sig bakom kravet på att ställa Raisi inför rätta för brott mot mänskligheten. De uttryckte även stöd för iranska motståndsrörelsen och de folkliga protesterna i Iran. Talarna stödde kampen för frihet i Iran och betonade att regimens slut är nära.

  • Kira Rudik, ledare för partiet Voice of Ukraine Party
  • Robert Toricelli, tidagre amerikansk senator
  • Joe Lieberman, tidagre amerikansk senator
  • Sam Brownback, tidagre amerikansk senator

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president, Maryam Rajavis anförande

“Istället för att välkomna massmördaren och bödeln Raisi, som är ansvarig för massakern 1988, till FN bör det internationella samfundet agera nu för att ställa honom inför rätta”, sade iranska oppositionsledaren i sitt tal.

Hon prisade de som hade tagit sig till New York för att protestera mot Raisi.

Hon hänvisade även till de kraftiga protesterna mot regimen som pågår över hela Iran efter mordet på Mahsa Amini och sade.

“Medan iranska folket gör uppror mot Khameneis blodtörstiga tyranni hissar ni protesternas och upprorets fana utanför FN:s generalförsamling. Era slagord ekar deras röst mot att FN välkomnar massmördaren Raisi.”

“Det orättfärdiga dödandet av Mahsa Amini, som nu blivit hela Irans dotter, blev den gnista som fick våra upproriska städer att resa sig.”

“Raisi är en massmördare som dödar iranska folket. Han representerar inte dem och bör ställas inför rätta.”

“Regimens ledare förstod inte att den rörelse som strävar efter rättvisa för offren av massakern 1988 skulle leda till att avsätta dem. Iranska folket och motståndsrörelsen kräver att Khamenei och Raisi ska åtalas för brott mot mänskligheten och folkmord.”

“Iranska folket och motståndsrörelsen uppmanar FN:s medlemsstater att slänga ut prästerskapets religiösa envälde från generalförsamlingen och alla internationella forum.”

Utkast från talarnas anförande

Robert Toricelli, tidigare amerikansk senator:

Robert Toricelli ställde sig bakom deltagarnas krav på att utkräva Raisi på ansvar och sade.

“Raisi kan kalla sig själv för president. Vi kallar honom massmördare. Raisi var inte vald av folket för valet var ett sken val. Han är ingen president. Han var handplockad [av högste ledaren, Khamenei].”

Toricelli tog upp regimens misslyckade attentat mot NCRI:s sammankomst i Paris sommaren 2018 för vilket en iransk diplomat dömdes till 20 års fängelse och sade.

“Vad är det för regim som han representerar? Hans regering skickade en diplomat som hade med sig en bomb i ett diplomatiska paket för ett attentat mot en fredlig sammankomst och för att döda oss.”

“Han är ledare för regimen. Detta är den person som precis talade inför generalförsamlingen.”

“Vi är samlade eftersom vi glömmer aldrig vad Iran var och kommer aldrig att ge upp kampen för vad Iran måste bli. Vi säger till världen, vad som är rätt för Ukraina är också rätt för Iran. Det ukrainska folket förtjänar att vara fri, fostra sina barn och vara framgångsrik. Och så gör även det iranska folket.”

“Maryam Rajavi, du har gett ditt liv för denna kamp. Vi står sida vid sida med din rörelse och ditt ledarskap.”

Sam Brownback, tidigare amerikansk senator:

Sam Brownback stödde också den folkliga kampen för frihet i Iran i sitt tal och sade.

“Iranska folket gör nu uppror för att ta tillbaka deras rättmätiga plats som fria människor. Raisi förtjänar inte att tala inför FN. Han förtjänar att bli åtalad för de brott som han har begått mot hans folk. Vi vill ha rättvisa för iranska folket.”

“Vi förkunnar idag, frihet åt iranska folket. Mänskliga rättigheter för iranska folket. Vi står och stödjer detta.”

“Diktaturernas allians kommer att falla. Slutet är nära för Irans tyranniska ledare. Önskan för en förändring kan inte längre undertryckas. Fri Iran, Fri Iran.”

Kira Rudik, ledare för partiet Voice of Ukraine Party:

Den ukrainska ledamoten tackade iranska motståndsrörelsen och oppositionsledaren Maryam Rajavi för stödet och sade.

“Vi är här för att stödja varandra som två fria nationer, Ukraina och Iran. Folk frågar om vi vill ha fred. Vi svara, vi vill ha seger. Du kan inte sluta fred med en diktator som vill förgöra allt du älskar. Du sluter inte fred med någon som förstör alla internationella lagar.”

“Under de senaste sju månaderna fanns det svåra tider när vi inte visste om det fanns hopp. Under dessa tider upprepade jag för mig själv det som Maryam Rajavi sade till mig: vi kan och vi måste.”

Joe Lieberman, tidigare amerikansk senator:

“Jag är stolt övar att återigen stå med er idag mot Raisi, mot Khamenei och för frihet för iranska folket. Historien är full av exempel där regimer som ingen trodde skulle falla har störtats.”

“Jag anser att dagarna är räknade för denna onda regim. Vi kommer att avsätta den och ge frihet till iranska folket.”

“Denna mördare talar idag inför en organisation som grundades för att försvara fred”, sade Lieberman med hänvisning till Raisis deltagande i FN:s generaldebatt och tillade.

“Protesterna växer [ i Iran]. Iranska folket leda av motståndsrörelsen, NCRI, och oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK) fortsätter deras protester. De är inte rädda eftersom de tror på sin kamp, eftersom de vet att de förtjänar ett bättre liv.”