Nyheter

Paris konferens: Stoppa straffriheten i Iran

Experter, jurister och politiker kritiserade rådande straffrihet i Iran under en konferens i Paris, organiserad av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) på lördagen.

Panelen påtalade västvärldens och EU:s eftergifter till regimen och betonade att denna eftergiftspolitik har förvärrat regimens oacceptabla beteende.

De lyfte fram iranska regimens president, Ebrahim Raisis dokumenterade inblandning i massakern på tusentals politiska fångar i 1988. Det faktum att Raisi belönas med presidentposten istället för att stå inför rätta för brott mot mänskligheten beskriver den rådande straffriheten i Iran, förklarade flera talare.

Experterna kritiserade även Belgiens senaste avtal med regimen i Iran om fångutväxling. Under överenskommelsen kan Belgien släppa en iransk diplomat Assadolah Assadi, som nyligen fick 20 års fängelse för terrorism, till Iran i utbyte mot europeiska dubbel medborgare som sitter frihetsberövade i Iran.

Panelen sade att Belgien och EU bör avstå från att släppa iranska regimens terrorister. De varnade för att en sådan politik uppmuntrar bara regimen till att öka sin terrorism och ta flera utländska medborgare i Iran som gisslan.

Panelen efterlyste istället omedelbara internationella åtgärder för att ställa Raisi och andra ledare för regimen inför rätta för MR-brott och terrorism.

Panel med Iranexperter, jurister och framstående politiker kritiserar rådande straffrihet i Iran under en konferens i Paris, organiserad av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) på lördagen, den 10 september.

Följande medverkade i lördagens panel: Ingrid Betancourt, presidentkandidat och gisslan i Colombia. Sid Ahmed Ghozali, Algeriets tidigare premiärminister. Professor Eric David, professor i internationell rätt, Constance Le Grip, fransk parlamentsledamot. Dr Alejo Vidal-Quadras, Europaparlamentets tidigare vicetalman. Tahar Boumedra, JVMI:s direktör och tidigare FN-tjänsteman. Dominique Attias, fransk advokat och ordförande i Europeiska advokatsamfundet (FBE) samt Mohammad Mohaddessin, ordförande för NCRIs utrikesutskott.

NCRI:s valda president, Maryam Rajavi, talade vid konferensen via videolänk

”Västerländska regeringar hävdade under många år att de blidkade prästerskapet i Iran för att stödja moderata krafter. Naturligtvis sa vi redan från början att moderation inom den religiösa diktatur som regerar i Iran är en stor lögn. Nu har prästerskapet övergett spelet om en moderation. Istället har Khamenei utsett en av bödlarna som är ansvarig för 1988 års massaker till regimens president”, sade oppositionsledaren i sitt tal och tillade.

”Och nu planerar denna brottsling att närvara vid FN:s generalförsamling i New York. Det skulle vara en skam för mänskligheten att tillåta en brottsling som har blodet på tusentals oskyldiga fångar på sina händer att tala inför generalförsamlingen.”

”Khamenei utsåg Raisi för att motverka de framsteg som folkets uppror och motståndsenheterna gör genom att döda och undertrycka befolkningen. Hans plan har dock misslyckats. Under de senaste månaderna har iranska folkets proteströrelse mot höga priser, arbetslöshet, fattigdom, vattenbrist, förtryck och diskriminering växt. Regimen har aldrig varit så svag som den är idag. Men även i detta läge har västerländska regeringar gett prästerskapet straffrihet i olika områden.”

”Det senaste exemplet är avtalet om fångutväxling mellan Belgien och iranska regimen.”