Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Nya avrättningar, barbariska straff och arresteringar inför växande protester i Iran

Iranska regimen avrättade enligt rapporter nio fångar genom hängning i förra veckan. Fyra fångar var avrättade i staden Arak den 14 augusti. De andra fem fångarna var avrättade i städerna Shiraz, Sari, Khorramabad och Birjand mellan den 15 och 18 augusti.

Samtidigt fortsätter regimens så kallade rättsväsende att utdöma barbariska straff som amputationer och blindhet. Det senare straffet innebär att den dömde berövas synen i enlighet med prästerskapets sharialag om ”qisas” (vedergällning).

Statliga Etemad Online daily rapporterar den 16 augusti att en ung man i Teheran har blivit dömd till blindhet. Detta är den fjärde domen i sitt slag sedan början av året.

Den 17 augusti meddelade regimen att myndigheterna kommer att verkställa amputationsstraffet mot en fånge i Gohardasht-fängelset inom de närmaste dagarna. Seyed Mohammad Hosseini var dömd för snatteri efter att han ha snott 18 miljoner rial (ca 630 kr).

Detta i kontrast till de miljarder dollar som regimens tjänstemän och ledare har plundrat från iranska folkets välstånd genom åren.

Hossein Rahimi, befäl för regimens statliga säkerhetsstyrkor (SSFC), tillkännager att moralpolisen (FATA) har arresterat minst 116 människor för olämpligt beteende och brott på internet. Rahimi tillägger dessutom att säkerhetsstyrkorna arresterade över 300 ligister för slagsmål under den tredje fasen av SSFC:s säkerhetsplan.

Hans kommentarer kom den 17 augusti. De är tänkt att avskräcka folket och den unga generationen från att organisera eller delta i protester som växer i hela landet.

De som Rahimi kallar för ligister är oftast vanliga medborgare som står upp mot regimens repressiva säkerhetsstyrkor när de trakasserar, hotar och arresterar folket eller demonstranter.