Nyheter

USA: Revolutionsgardist åtalas för planer på att mörda John Bolton

Amerikanska justitiedepartementet åtalar en revolutionsgardist för att ha planerat mörda president Trumps tidigare säkerhetsrådgivare, John Bolton. Det tillkännager justitiedepartementet i ett uttalande på onsdagen och tillägger.

”Shahram Poursafi, även känd som Mehdi Rezayi, 45 år, från Teheran försökte rekrytera individer i USA genom att betala 300 000 dollar” för att döda John Bolton i Washington DC eller Maryland.

Poursafi jobbade för revolutionsgardets terrorstyrka Quds-styrkan, enligt uttalandet. Han planerade mordet sedan oktober 2021 troligtvis som hämnd för att USA under president Trump dödade regimens terrorledare, Qassem Soleimani.

”Det här är inte första gången vi har avslöjat iranska komplotter för att utkräva hämnd mot individer på amerikansk mark. Vi kommer att arbeta outtröttligt för att avslöja och störa alla dessa komplotter”, säger Matthew Olsen, assisterande statsåklagare vid justitiedepartementets enhet för nationell säkerhet.

USA:s tidigare säkerhetsrådgivare, John Bolton, deltog i iranska motståndsrörelsens årliga sammankomst till stöd för ett fritt och demokratiskt Iran. Han är förespråkare för en mer beslutsam politik gentemot regimen i Teheran. Han har också betonat att USA bör stödja ett regimskifte i Iran genom iranska folket och motståndsrörelsen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

John Bolton välkomnade åtalet och tackade FBI och justitiedepartement för att ha stoppat terrordådet mot honom på Twitter.

President Bidens nationella säkerhetsrådgivare, Jake Sullivan, varnade iranska regimen för fortsatta terroraktiviteter i USA och mot amerikanska medborgare.

”Skulle Iran attackera någon av våra medborgare, däribland de som arbetar för eller de som tidigare har arbetat för USA, kommer Iran att möta allvarliga konsekvenser.” Det säger han i ett uttalande på onsdagen.