Folkliga protester, Nyheter

Regimen öppnar eld mot protester över husras som sprider sig i Iran

De folkliga protesterna i sydvästra staden Abadan fortsätter för femte dagen i rad i fredags. De sprider sig också till 13 andra städer, inte minst huvudstaden Teheran, enligt rapporter från Iran på lördagen.

Protesterna började efter en olycka tidigare i veckan då ett tiovåningshus i staden kollapsade. Minst 28 människor har dött enligt de senaste officiella siffrorna.

Olyckan har väckt stort missnöje bland folket i Abadan som håller regimen som ansvarig. Det inte minst för att myndigheterna ignorerat flera tidigare varningar om allvarliga byggfel.

Folket har uttryckt sitt missnöje med protester och slagord riktade mot regimen i sin helhet som ”ned med diktatorn” och ”Khamenei är en mördare, hans envälde är värdelöst och inte legitimt”.

Protesterna växter i styrka för varje dag och har nu spridit sig till flera andra städer. TT rapporterar om protester i Isfahan, Yazd och Shahin Shahr. Videoklipp publicerade på social medier visar stora protester med regimkritiska slagord i solidaritet med de drabbade i Abadan.

Regimen har skickat revolutionsgardet och andra säkerhetsstyrkor till Abadan för att stoppa de regimkritiska protesterna.

De repressiva säkerhetsstyrkorna har enligt rapporter öppnat eld mot de folkliga protesterna och avfyrat tårgas för att skingra demonstranter.