Folkliga protester, Nyheter

Regimen begränsar internet i ett försök att stoppa och kväsa folkliga protester i Iran

Iranska regimen har begränsat tillgången till internet över hela landet under de senaste dagarna, enligt uppgifter till FFFI. Regimen har enligt uppgifterna stängt ner internet över längre tid i delar huvudstaden, Teheran, sedan helgen.

Videoklipp publicerade på sociala medier visar även ett stort närvaro av regimens repressiva säkerhetsstyrkor på gatorna i flera städer under de senaste dagarna.

Dessa kraftåtgärder kommer efter helgens stora folkliga protester i den södra provinsen Khuzestan över höjda priser och brist på bröd.

Regimen försöker desperat stoppa dessa protester från att sprida sig till andra delar av landet och utvecklas till ett landsomfattande uppror. Situationen i det iranska samhället är så spänt att även regimens parlamentariker och tjänstemän varnar för ett kommande landsomfattande uppror. Många allierade till regimens president, Raisi, har börjat ifrågasätta honom och hans politik med krav på att ställa honom till svars.

Men trots regimens repressiva åtgärder kommer rapporter om flera protester i många städer över hela landet under tisdagen och måndagen. Dessa folkliga protester är riktade mot mot regimen, dess korruption, den okontrollerade inflationen, brist på basvaror samt skyhöga levnadskostnader.

Hot mot journalister som rapporterar om folkliga protester

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) publicerade nyligen en läckt ljudfil där chefen för en av regimens statliga radiostationer hotar personalen och beordrar dem att censurera nyheter om skyhöga priser för att inte orsaka folkliga protester.

I ljudfilen här man chefen uttryckligen varna programledare och värdar för att sådana rapportering anses strida mot regimens säkerhet. Han varnar också att om de ignorerar hans instruktioner kommer det att få konsekvenser för dem och deras nätverk.