Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Regimen avrättar fyra fångar, nekar coronasmittade fångar vård

Iranska regimen avrättade fyra fångar genom hängning i förra veckan. Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) identifierar offren enligt följande i ett uttalande.

Hamed Kheradmand, 35 år, avrättad i staden Zahedans centrala fängelse, den februari 19.
Kazem Yousefi, 40 år, avrättad i staden Esfehans centrala fängelse, den februari 16.
Mossayeb Faraji, 34 år, avrättade i Kermanshahs Dizelabad fängelse samt Mokhtar Valizadeh i staden Shirazs Adelabad fängelse, den februari 13.

Tre andra fångar dog i corona i Karajs centrala fängelse. Det efter att regimen nekat dem vård och medicin. Enligt rapporterna är ett stort antal fångar i Karaj-fängelset smittade av Omicron för närvarande men fängelsemyndigheterna vägrar ge dem någon medicinsk behandling.

Under de senaste dagarna har flera kvinnliga politiska fångar i Uromiyeh-fängelset smittats av corona. Men regimen vägrar dem vård för att sätta ytterligare press på de kvinnliga politiska fångarna. Somayeh Qureshi, Golaleh Moradi, Senour Tamara, och Senour Khalifani var några av de drabbade.

Ytterligare en fånge, 55-årige Ebrahim Johari, dog i staden Ilams centrala fängelse, den 11 februari. Det sedan regimen nekat honom vård och vägrat ta honom till sjukhus.

Sverige och EU bör agera

FFFI fördömer regimens MR-brott och manar internationella samfundet att agera för att rädda livet på fångar i Iran, särskilt dem i regimens dödsceller.

FFFI upprepar även sin tidigare uppmaning till regeringen och EU att vidta konkreta åtgärder för att stoppa regimens MR-brott och ställa de ansvarig till svars.

Sverige och EU bör villkora handel och fortsatta relationer med att regimen släpper in en internationell delegation som ska besöka regimens fängelser samt möta politiska fångar och deras familjer.