Engagemang, Nyheter

Svensk- och exiliranier firar 43:e årsdagen av 1979 års revolution i Iran

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), firade den 43:e årsdagen av 1979 års demokratiska revolution i Iran med en demonstration utanför Stockholms tingsrätt på fredagen där en iransk medborgare och regimtjänsteman står åtalad för folkrättsbrott och delaktighet i massavrättningar i landet 1988.

Deltagarna uttryckte sitt stöd för iranska folkets frihetskamp samt regimkritiska aktiviteter och protester runtom i landet under det senaste dygnet och året. De upprepade folkets slagord mot prästerskapet och dess ledare samt uttryckte även stöd för den prodemokratiska motståndsrörelsen, NCRI.

Svensk- och exiliranierna uppmanade Sverige och EU att ställa sig bakom iranska folket, erkänna deras frihetskamp och prodemokratiska motståndsrörelse, NCRI.

”Detta bör vara grunden för en ny, beslutsam Iranpolitik från Sverige och EU. Sverige bör dessutom agera internationellt för att säkra en oberoende internationell utredning av 1988 års massaker i Iran med mål att lagföra de ansvariga, inte minst regimens nuvarande president Raisi”, sade en av deltagarna till FFFI.

Iranska regimens lömska försök att framställa 1979 års revolution som en seger för prästerskapet

Varje år försöker regimen framställa och fira årsdagen av 1979 års revolution som en seger för prästerskapets envälde. Men iranska folket har med olika regimkritiska aktiviteter och protester genom åren stört regimens firande och avslöjat dess lögner. Dessa regimkritiska aktiviteter visar att prästerskapet i själva verket usurperade makten genom att stjäla folkets revolution för frihet och demokrati.

2022 var inget undantag i detta avseende med protester och aktiviteter i flera iranska städer.

Igår i staden Mashhads stora basar spelade aktivister regimkritiska slagord till stöd för motståndsrörelsen och oppositionsledaren Maryam Rajavi genom högtalarsystemet. Slagord som ”Ned med Khamenei, länge leve Rajavi” och ”Ned med förtryckare vare sig det är Shahen eller prästerskapet” hördes i basaren, enligt videoklipp publicerat på sociala medier.

Aktivister från oppositionens motståndsenheter genomförde också flera kampanjer över hela Iran för att störa regimens firande av 1979 års revolution. Det trots stor beredskap hos regimens säkerhetsstyrkor för att stoppa alla protester under regimens årliga firande. Aktivisterna satte bland annat eld på stora banner med prästerskapets högste ledare, Khamenei samt regimens döda terroristledare Qassem Soleimani i över 40 iranska städer.