Folkliga protester, Nyheter

Lärare i Iran organiserar landsomfattande protester för tredje dagen

Lärare i Iran gick ut i landsomfattande protester för tredje dagen i rad på måndagen. Protester ägde rum i flera städer framför lokala utbildningsdepartement. Lärarprotester förekom i över 70 olika städer under söndagen enligt rapporter till FFFI.

Regimens repressiva säkerhetsstyrkor och underrättelsetjänst försökte desperat stoppa protesterna och attackerade lärarna i flera städer.

I Teheran samlades lärarna framför regimens parlament under måndagen trots försök från regimens repressiva säkerhetsstyrkor att stoppa protesten.

Lärarna protesterar mot dåliga levnadsvillkor och låga löner. Men deras slagord är riktade mot regimen i sin helhet med en uppmaning till lärarna i hela landet att resa sig mot prästerskapets envälde och kräva sina rättigheter.

Några av slagorden under de senaste dagarnas lärarprotester var följande. ”Lärare, res er och försvara era rättigheter”. ”Frige frihetsberövade lärare!”. ”Nationen har aldrig sett så mycket orättvisa”. ”Lärare dör men accepterar inte förnedring”. Och ”Vi kommer inte att sluta förrän vi får våra rättigheter”.

Oppositionsledaren Maryam Rajavi prisar de modiga lärare som trotsade regimens kväsning och gick ut på Irans gator för att kräva sina rättigheter.

”Detta är ett uppror för rättvisa, frihet och folkstyre mot en regim som har plundrat iranska folkets rikedomar och tillgångar”, sade oppositionsledaren i ett uttalande på Twitter och tillade.

”Jag uppmanar alla studenter och ungdomar att stödja de protesterande lärarna som representerar nationens beslutsamhet mot prästerskapets kriminella regim.”