Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iransk parlamentariker erkänner att han dödat demonstranter i ”novemberprotester”

En iransk parlamentariker har erkänt att han dödat demonstranter i novemberprotesterna, strax före tvåårsdagen av de folkliga protesterna 2019.

Parlamentsledamoten Hassan Norouzi, biträdande chef för rättsväsendet i det iranska parlamentet, medgav att hans lands styrkor hade dödat demonstranterna.

Den hårdföra parlamentsledamoten Norouzi sa i en intervju med en iransk webbplats, som följdes av ”Al-Ain News”-korrespondenten i Teheran, ”Jag var en av dem som sköt och dödade människor, så vem vill åtala oss.”

Som svar på internationella Folklig förbrytartribunal, som pågår just nu i London för femte dagen i rad om undertryckandet av Irans protester: ”Demonstranterna satte eld på statliga banker, och vi dödade dem, och jag var en av dem som sköt demonstranterna.” Tillade han.

Internationella folkdomstolen hålls i London för att undersöka den iranska regeringens ”brott” under protesterna i november, och har hittills hållit fyra sammanträden.

Rättegången, som organiseras av tre organisationer: ”Iran for Human Rights”, ”Justice for Iran” och ”Together Against the Death Penalty”, fortsätter fram till den 14 november och 45 vittnen kommer att vittna i rätten.

Enligt domstolens organisatörer: har ”120 personers vittnesmål lämnats in skriftligen till domstolen av rädsla för att åtalas av de iranska myndigheterna.”

Domstolen ska utreda ”om de brott som begåtts av de iranska myndigheterna, däribland Ali Khamenei, den högste ledaren, och Ebrahim Raisi, den nuvarande presidenten och dåvarande chefen för rättsväsendet, var brott mot mänskligheten i samband med protesterna i november”.

Tidigare rapporterades det att Ali Bagheri Kani, Irans vice utrikesminister, hade hotat att avbryta en del av kärnvapensamtalen om att återuppliva kärnenergiavtalet om rättegången inte upphörde.

Protesterna i november 2019, som till en början var en reaktion på den plötsliga höjningen av bensinpriserna, ändrade snabbt riktning och riktade sig mot den regim som leddes av Ali Khamenei. Myndigheterna slog till mot demonstranter i mer än 200 städer.

Iranska tjänstemän säger att mellan 200 och 225 personer har dödats i protesterna, men Amnesty International har hittills bekräftat namnen på 323 demonstranter, och Reuters har rapporterat att minst 1 500 människor har dödats under protesterna.