Motståndsrörelsen, Nyheter

NCRI avslöjar nya detaljer om regimens drönarprogram

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade på onsdagen nya detaljer om iranska regimens drönarprogram.

Regimens drönarprogram har bara ett syfte. Och det är att destabilisera regionen och dölja prästerskapets svaga ställning och svagheter i Iran. Det framhöll Alireza Jafarzadeh, biträdande chef för NCRI:s USA-kontor, som presenterade de nya uppgifterna under onsdagens presskonferens i Washington DC.

NCRI:s avslöjande visar att det är regimens revolutionsgarde som leder drönarprogrammet inte minst genom sin terrorstyrka för utlandet, Quds-styrkan.

Quds-styrkans organisation för drönarprogrammet är indelad i följande tre departement, underrättelse, träning och logistik.

”Revolutionsgardet använder sitt drönar- och robotprogram för att dölja svagheter hos sitt flygvapen som är föråldrat och håller på att förfalla”, sade NCRI:s USA-representant, Soona Samsami, som öppnade onsdagens presskonferens.

”Sanktionerna bör därför inte hävas om regimen inte ändra sitt beteende och upphör med sitt inhemska förtryck”, tillade hon.

”Vårt avslöjande idag är viktigt eftersom det visar att Quds-styrkan har under de senaste åren utökat sin arsenal för att intensifiera terrorism och krigföring … genom att beväpna allierade terrorgrupper med drönare”, sade Alireza Jafarzadeh.

NCRI:s nya avslöjande om regimens drönarprogram

Under konferensen avslöjade NCRI anläggningar och organisationer som regimen använder för sitt drönarprogram. Den iranska oppositionen redogjorde även för hur programmet är upplagd, dess ledningscentraler samt vilka ministerier, industrier och organisationer som är inblandade.

Regimen använder flera anläggningar över hela landet för att flyga och tillverka drönare, enligt NCRI:s avslöjande. Det finns åtta anläggningar för tillverkning och sju för underhöll och flygning.

Högkvarteret för drönarnas ledningscentral ligger i Dastvareh i nordvästra Teheran där revolutionsgardets flygvapen har sitt högkvarter.

Regimens försvarsdepartement och revolutionsgardets flygvapen ansvarar för tillverkning av drönarna.

NCRI tillägger, ”för att tillverka obemannade flygplan smugglar iranska regimen huvuddelarna såsom motorer och elektroniska komponenter, från utlandet. Andra viktiga komponenter importerar regimen från Kina och produceras av olika industrier i landet.”

Minst åtta industrier är involverade i regimens drönarprogram. Några av dem är Air Industries, Iran Aircraft Manufacturing (HESA), Fajr Industries och Basir Industries, enligt NCRI.

NCRI avslöjade dessutom att Quds-styrkan skickar delar till obemannade flygplan och andra vapen till regimens bundsförvanter och allierade terrorgrupper i regionen. Quds-styrkan skickar vapnen och delar till obemannade flygplan via luft, land och vatten, framförallt från Mehrabad-flygplatsen.

NCRI avslöjar även att Quds-stryan använder drönare i fem olika regioner och för att genomföra terrorattacker i Irak, Syrien, Libanon, Jemen och Palestina.

  • En bild som visar ur revolutionsgardets terrorstyrka för utlandet, Quds-stryakan skickar vapen och drönare till andra länder i regionen
  • En schematisk presentation som beskriver hur Quds-styrkan skickar drönare till andra länder.