Folkliga protester, Mänskliga Rättigheter

Stora lärarprotester i Iran

Lärare i Iran gick under helgen ut i stora protester mot dålig levnadsvillkor, ökat förtryck samt obetalda löner och bonusar. Protester förekom i minst 45 städer i 21 olika provinser under lördagen i samband med årets skolstart i Iran.

Lärarna vägrade att delta i undervisningen och gick istället ut i protest och krävde bättre löner och ökade rättigheter. De samlades framför lokala och regionala utbildningsdepartement och framförde sina krav med slagord. I huvudstaden Teheran protesterade lärarna utanför regimens utbildningsministerium.

Lärarna skanderade följande slagord under lördagens landsomfattande protester. ”Frihetsberövad lärare måste friges”. ”Lärare, höj rösten och kräv, era rättigheter”. ”Lärarna föredrar döden istället för att leva i skam”. ”Lärarna ser med klara ögon och hatar diskriminering”. ”Vi kommer inte att längre acceptera tjänstemännens tomma löften”.

Lördagens protester var egentligen en fortsättning på lärarprotester som började den tredje september över hela landet. Lärarna anklagar regimen och dess tjänstemän för att inte fullfölja en plan som regimens parlament antog tidigare i syfte att stoppa lärarprotesterna. Planen ger läraryrket höger status och fastställer lärarnas löner efter deras erfarenheter och behörighet.

En vanlig lärare i Iran har svårt att leva på sin månadslön. Många är därför tvungna att försörjer sina familjer genom att arbeta extra som taxichaufförer eller annat arbete. Dessutom är landets läroplan baserade på att sprida regimens fundamentalism och korrupta styre på bekostnad av barnens utbildning och framtid.

Oppositionsledaren, Maryam Rajavi, berömde de modiga lärarna som trotsat regimens förtryck och protesterat för ökade rättigheter. Hon betonade att prästerskapet har plundrat Irans välstånd och fört med sig bara förtryck, diskriminering, fattigdom, inflation och arbetslöshet.

”Uthållighet, uppror och störtning av prästerskapets envälde är det enda sättet att återställa rättigheterna för lärare, arbetare och iranska folket”, sade Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president, Maryam Rajavi, i ett uttalande.