Nyheter

Corona har nu krävt närmare 430,000 liv i Iran

Antalet döda i corona ökar dag för dag i Iran medan regimen fortsätter att ignorera pandemin och mörka krisen. Corona har nu krävt närmare 430,000 liv i Iran med 100,000 enbart i huvudstaden, Teheran. Det enligt uppgifter till FFFI som är baserade på källor inom Irans sjukhus och vårdcentraler.

”Antalet covid-infektioner i Iran under de senaste två eller tre månaderna är ett av de högsta i världen. Vi har dessutom COVID-19-mutationer som kan vara värre än Delta- och Lambda-varianter”. Det säger en av ledamöterna i regimens Nationella arbetsgrupp för bekämpning av coronaviruset (NCCT) till statliga nyhetsbyrån, ILNA.

Uppgifter till FFFI gör också gällande att många av landets intensivvårdsavdelningar är överfulla med coronapatienter. En femte våg av coronaviruset sprider just nu genom landet, enligt flera källor och experter.

Vanliga medborgare har begränsat tillgång till vaccin

Regimens högste ledare, Khamenei, förbjöd import från USA och Storbritannien. Han beordrade istället myndigheterna att satsa på att tillverka ett inhemskt vaccin.

Regimens nya regering har godkänt användningen av covidvaccin tillverkad av det amerikanska läkemedelsföretaget Johnson & Johnson. Det säger en högt uppsatt regimtjänsteman i torsdags åtta månader efter att Khameneis importförbud. .

Därmed har vanliga medborgare begränsad tillgången till vaccinet. Det medan regimtrogna och de rika kan köpa västerländskt vaccin.

Ordförande i regimens högsta råd för den nationella organisationen för medicin säger på lördagen att förseningar med covid-vaccinationen har gjort att världen ser negativt på Iran.

Nyhetssidan Roydad 24 hänvisar till Ali Tajernia, tidigare ledamot i regimens parlament, och rapporterar i veckan att tillverkaren av Irans Barakat-vaccin har försålt varje vaccindos för 200 000 toman.

”Tillverkaren har fått en miljard dollar för att tillverka vaccinet. Om man omvandlar det till toman och delar det med priset på en försåld dos blir det 135 miljoner doser!”, säger Ali Tajernia och tillägger.

”Faktum är de kunde ha använt dessa för att vaccinera 67 miljoner människor i Iran. Men de fick pengarna och producerade endast tio miljoner doser för att vaccinera fem miljoner människor.”

Många iranier har tvingats att det inhemska vaccinet för att inte finns andra alternativ och lång väntetid för att få andra vacciner.

Prästman: coronaviruset är skapat för att förgöra islam

Talebzade, en högt uppsatt prästman i Iran, hävdade i förra veckan att coronaviruset är ett anti-islamiskt virus skapad för att underminera islam och förgöra den Islamiska republiken.

Regimen har sedan pandemins början sett coronakrisen som en välsignelse och utnyttjat pandemin för att slå ner det växande folkliga missnöjet och regimkritiska protester i landet.