Nyheter

G7: Iran ”hotar internationella freden”

G7 länderna fördömde gemensamt förra veckans attack mot en oljetanker i Arabiska havet på fredag och sade att bevis tyder på att Iran låg bakom händelsen.

Två besättningsmedlemmar dödades när en oljetanker från ett israeliskägt rederi attackerades utanför Oman. 

Fartyget var enligt bolaget på väg från Dar es Salaam i Tanzania till Fujairah i Förenade Arabemiraten. Det ska inte ha haft någon last ombord. De två dödade besättningsmedlemmarna var från Rumänien respektive Storbritannien.

”Vi fördömer den olagliga attacken mot ett handelsfartyg”, säger utrikesministrarna i Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan och USA i ett gemensamt uttalande.

”Detta var en avsiktlig och riktad attack och ett klart brott mot internationell lag”, tillade de. ”Alla tillgängliga bevis pekar tydligt på Iran. Det finns ingen motivering för denna attack. ”

Fartyget förvaltas av ett företag som ägs av en israelisk miljardär, och Israel – tillsammans med USA och Storbritannien – hade redan riktat fingret mot Teheran. Iran har förnekat att de är inblandade.

I sitt uttalande sa G-7-länderna ”Irans beteende, tillsammans med sitt stöd till proxystyrkor och icke-statliga väpnade aktörer, hotar internationell fred och säkerhet.”

”Vi uppmanar Iran att stoppa all verksamhet som är oförenlig med relevanta resolutioner från FN: s säkerhetsråd och uppmanar alla parter att spela en konstruktiv roll för att främja regional stabilitet och fred”, sade de.