Nyheter

Irans ledare utser ökänd bödel till överdomare

I strävan efter att göra sig mer homogen för att bemöta det växande folkliga missnöjet och protester, utser regimens högste ledare ännu en bödel till en viktig roll i det religiösa styret.

Från vänster; Raisi, Ejei

Gholam-Hossein Mohseni-Ejei, för närvarande ställföreträdande överdomare, har utsetts till efterträdare för Ebrahim Raisi som chef för regimens så kallade rättsväsende.

Raisi förbereder sig för att tillträda som president i augusti efter att regimen utropade honom till segrare i skenvalet den 18 juni. 

Iranska regimens högste ledare Ali Khamenei skrev i ett dekret som publicerades på hans webbplats att han hade valt Mohseni-Ejei baserat på hans ”juridiska kvalifikationer, värdefulla erfarenheter, djupa kunskap och lysande rekord som domare.”

Raisi begärde i ett brev till Khamenei, som publicerades av rättsväsendet på onsdagen – att en efterträdare skulle utses för att låta honom förbereda sig för övergången i presidentposten.

Mohseni-Ejei, 64, sanktionerades av USA:s finansdepartement 2020 och av EU 2011 för sin roll som underrättelseminister och delaktighet i krossandet av protester efter Irans omstridda val 2009. 

Mohseni-Ejei utsågs till underrättelseminister av dåvarande president Mahmoud Ahmadinejad 2005. Han avskedades av Ahmadinejad i juli 2009 men utnämndes till generaladvokat (2009-2014) av överdomare Sadegh Amoli-Larijani. I augusti 2014 utsågs han till första vice chefsjurist. Från 2010 till 2019 var han också talesman för rättsväsendet. 

Mohseni-Ejeis namn har kopplats till flera högprofilerade rättegångar, åtal och tvångsbekännelser. 1987 förhörde han Mehdi Hashemi, en släkting till Hossein-Ali Montazeri och en radikal präst som motsatte sig Irans hemliga ”Iran-Contra”-affären med USA. Hashemi avrättades efter en dom av specialdomstolen för präster för ”terrorism” och ”spionage”. 

Montazeris grunder till högste ledaren Khomeini att stoppa Hashemis dödsdom banade vägen för Montazeris avlägsnande som Khomeinis utsedda efterträdare.

Mohseni-Ejei gjorde rubriker 1997 under korruptionsprocessen mot Teherans borgmästare Gholam-Hossein Karbaschi, när direktsändningar av statliga sändningsförfaranden, inklusive hans argument med domare Mohseni-Ejei, lockade miljoner tittare. Karbaschis tvååriga straff ändrades senare av Khamenei. Rättegången betraktades allmänt som ett politiskt motiverat steg mot den så kallade reformistiska presidenten Mohammad Khatamis regering.

Som åklagare vid specialdomstolen för präster (1998-2005) beordrade Mohseni-Ejei 1999 att flera högt profilerade reformistiska präster – däribland Mohammad Khatamis inrikesminister Abdollah Nouri och akademiker Mohsen Kadivar och Hassan Yousefi-Ashkevari – avskedadea och fängslades.

Den nyutnämnda överdomaren har också anklagats för att direkt beordra dödandet av dissidenten Pirouz Davani 1998, under en rad mord  och mord på intellektuella och författare av underrättelsetjänstens agenter.