Nyheter

Regimens bödlar och revolutionsgardister kandiderar till presidentvalet i Iran

Chefen för iranska regimens så kallade rättsväsende, Ebrahim Raisi, och tidigare talman för regimens parlament och revolutionsgardisten, Ali Larijani, kandiderar för att bli regimens nästa president. Det står klart på lördagen sedan Raisi och Larijani registrerade sig som kandidat till det kommande presidentvalet i Iran.

Regimens tidigare hårdföre president, Mahmoud Ahmadinejad, nuvarande vicepresidenten, Eshaq Jahangiri, och regimens tidigare chefsförhandlare, Said Jalili, är några av de andra kandidater som ställer upp i valet.

Lördagen är sista dagen för att registrera sig för presidentvalet, den 18 juni. Regimens väktarråd kommer därefter att granska samtliga kandidater och godkänna de som får ställa upp i valet. Väktarrådet kommer att offentliggöra den slutgiltiga listan med godkända kandidater inom 10 dagar.

Presidentvalet i Iran är inte en folkomröstning utan en urvalsprocess där regimen väljer ut en president bland en grupp regimtrogna kandidater.

Väktarrådet diskvalificerar kvinnor automatiskt då de enligt prästerskapets medeltida lagar inte får bli president i Iran. Samtliga kandidater måste också svära trohetsed till och helt ställa sig bakom prästerskapets envälde och acceptera högste ledaren, Khameneis absoluta makt.

Många ser Raisi, som är en av de ansvariga för 1988 års massaker på 30,000 politiska fångar i Iran, som Khameneis favoritkandidat. 1988 års massaker beskrivs av Amnesty International som ett pågående brott mot mänskligheten och anses var ett av de värsta brotten i Irans moderna historia.

Regimens nuvarande president Hassan Rouhani kan inte ställa upp det kommande presidentvalet då han redan har suttit i två mandatperioder som är det maximala i Iran.