Mänskliga Rättigheter, Nyheter

16 arresterade i Iran för könsblandad fest

Iranska regimens moralpolis arresterade 16 män och kvinnor vid en fest i den nordöstra provinsen, Khorasan Razavi. Det rapporterar nyhetsbyrån Tasnim som är kopplade till revolutionsgardet.

Tasnim citerar en lokal åklagare, Khalilollah Barzanuni, som säger att de 16 var arresterade medan de dansade på en fest i en villa i Golbahar, ett kvarter i staden Golmakan.

Barzanuni tillade också att de frihetsberövade drack alkohol och respekterade inte det muslimska firandet av den heliga månaden, Ramadan.

Könsblandade fester är olagliga eftersom muslimska män och kvinnor som inte är släkt får inte mingla eller dansa tillsammans offentligt i Iran under prästerskapets styre. Att dricka alkohol är också olagligt, enligt regimens lagar. Under bröllopsfirande och liknande evenemang bör män och kvinnor samlas i olika utrymmen.

Moralpolis och specialstyrkor i Iran slår regelbundet till mot och stör fester med blandat kön. Alla muslimer kan ingripa om en medborgare inte är klädd på lämpligt sätt och konfrontation äger rum offentligt, enligt regimens lagar.

Shiamuslimer i Iran högtidlighöll på tisdagen den första shiaimamen Alis död. Ali är shiamuslimernas första imam och kusin och svärson till profeten Muhammad.