Nyheter

Förstamajprotester i Iran trots regimens massiva säkerhetspådrag

Arbetare i Iran firade första maj med protester mot dåliga levnadsförhållanden och obetalda löner. Protester förekom i flera städer över hela landet, däribland Teheran, Mashhad, Tabriz, Rasht, Esfehan och Ahwaz, trots massiva säkerhetspådrag från regimen.

Minst 30 har arresterats i samband med dagens förstamajprotester, enligt uppgifter från Iran.

Arbetarna uppmanade även folket att ansluta sig till deras protest och bojkotta regimens stundande skenval.

Några av de slagord som hördes under förstamajprotesterna var följande. ”Den korrupta regeringen är arbetarnas fiende”. ”Vi kommer inte att ge upp förrän vi får våra rättigheter”. ”Vi kommer inte längre att rösta, vi har bara hört lögner”. “Vår fiende är här [i Iran], de [regimens ledare] ljuger och säger att det är USA”. ”Ned med förtryckaren, länge leve arbetaren”.

Förstamajprotesterna följer veckor av regimkritiska protester över hela Iran från olika samhällssektorer däribland sjuksköterskor, bänder och pensionärer.

Videoklippen nedan publicerade på sociala medier visar protesten i Teheran där arbetare och vanliga medborgare samlats utanför arbetsministeriet under lördagsmorgonen inför stort säkerhetspådrag från regimen. De repressiva säkerhetsstyrkorna stationerade utanför arbetsministeriet började arrestera folk för att stoppa protesten.

Minst 30 har arresterats i samband med dagens förstamajprotester, enligt uppgifter från Iran.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) prisade de modiga arbetarna i Iran som trotsade regimens repressiva åtgärder för att uttrycka sitt missnöje.

Iranska oppositionsledaren, Maryam Rajavi, uppmanade aktivister som kämpar för arbetarnas rättigheter att vidta omedelbara åtgärder för att frihetsberövade arbetare ska friges.

Arbetarna situation i Iran

Arbetarnas löner i Iran ligger långt under landets officiella fattigdomsgräns. Trots detta får många arbetare inte ut sina löner på flera månader. Många arbetare har också förlorat sina jobb när regimen genomför sin privatiseringsplan.

Därmed har arbetare svårt att försörja sina familjer, särskilt idag under coronakrisen, samtidigt som inflationen skenar och priset på basvaror ökar kraftigt i landet.