Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Flera dömda till piskstraff i Iran

Fyra medlemmar i en bussorganisation i staden Ardabil dömdes till piskrapp för ekonomiska brott, rapporterade revolutionsgardets nyhetsbyrå Tasnim News nyligen.

En av de anklagade var organisations tidigare VD och två andra var tidigare anställda. De fyra personerna hade dömts till fängelse och piskrapp, enligt Naser Atbati, överdomare i Ardabil, en stad i provinsen, Azarbaijan, i nordvästra Iran.

Därmed har regimens så kallade rättsväsende utfärdat minst 15 piskstraff under april månad.

En av regimens domstolar i staden Shahroud, i norra Iran, dömde två studentaktivister till totalt 72 piskrapp i förra veckan. De två studenterna var identifierade som 25-årige Milad Nazeri och 26-årige Seyed Shabir Hosseini Nik.

Den 15 april rapporterade regimens statliga medier att rättsväsendet hade dömt åtta personer, däribland en kvinna, till piskstraff.

En kvinnlig politisk fånge i det ökända Qarchak-fängelset i Teheran straffades med 74 piskrapp den femte april innan hon lämna för permission. 

Enligt Human Rights News Agency verkställde regimens så kallade rättsväsende piskstraffet mot den 35-åriga Zohreh Sarv trots att straffet var ändrad till böter, som hon redan hade betalat. Hon fick höra att hon kunde gå på permission först efter att hennes tidigare piskstraff hade verkställts. 

Den fjärde april dömde en av regimens revolutionsdomstolar i Teheran fem medlemmar av Islamiska rådet i huvudstaden till piskrapp. Samtliga var anklagade för ekonomiska brott.