Nyheter

NCRI avslöjar nya detaljer om iranska regimens robotbaser

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade ny information om två av revolutionsgardets robotbaser under en digital presskonferens på torsdagen. De två robotbaserna i västra Iran är viktiga för regimens ballistiska robotprogram och används för attacker mot grannländer.

En av robotbaserna är i Konesht Canyon norr om staden Kermanshah i västra Iran. Revolutionsgardet förvarar olika typer av ballistiska robotar på den här basen däribland Shahab 2, Shahab 3 och Zulfiqar-robotar.

Den andra robotbasen ligger också nära staden Kermanshah och heter Panj Pelleh. Den är en av revolutionsgardets underjordiska robotbaser med ett omfattande tunnelnätverk och flera anläggningar.

Satellitbilder som visar den ungefärliga platsen för robotbaserna Konesht och Panj Pelleh i västra Iran

Robotbaserna ligger cirka två till tre km från varandra på vardera sida av ett berg. De är kopplade till varandra med underjordiska tunnlar, avslöjar NCRI.

Revolutionsgardet använde baserna i attacken mot den amerikanska flygbasen Ain al-Asad i Irak den åttonde januari 2020, enligt NCRI:s uppgifter.

Attacken var en hämnd efter att USA dödade regimens terroristledare, Qassem Soleimani, utanför Bagdads flygplats några dagar tidigare.

Regimens ballistiska robotprogram oroar

Iranska regimens ballistiska robotprogram har under de senaste åren blivit ett av de främsta hoten mot det internationella samfundet.

”För prästerskapets regim är det ballistiska robotprogrammet ett strategiskt viktigt verktyg som ska garantera dess överlevnad”, säger Ali Safavi från NCRI, som presenterade den nya informationen under torsdagens digitala presskonferens till brittiska The SUN och tillägger. ”Därför har regimen spenderat miljarder dollar i programmet som fortsatt oavbrutet under de senaste tre decennierna.”

”Robotprogram, kärnvapen och inblandning i andra länder i regionen är en del av den politik som ska garantera regimens överlevnad. Den andra sidan av denna politik är det brutala inhemska förtrycket som går helt emot iranska folkets intresse”, säger Ali Safavi till The SUN om regimens politiska prioriteringar och desperat försök att överleva växande folkliga protester och folkligt missnöje i Iran.