Nyheter

Netanyahu på överraskande besök i Saudiarabien

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har besökt Saudiarabien i hemlighet.

Israeliska medier uppger att Netanyahu flög till staden Neom samtidigt som USA:s utrikesminister Mike Pompeo var där för att träffa kronprinsen, som i praktiken leder Saudiarabien.

Israeliska medier uppger att Netanyahu flög till Saudiarabien tillsammans med underrättelsetjänsten Mossads chef Yossi Cohen med ett privatplan som den israeliska affärsmannen Udi Angel äger.

Det är tills vidare oklart vad de diskuterade under mötet. Men man kan förmoda att samtalen rörde sig kring Iran samt möjligheterna att upprätta diplomatiska förbindelser mellan Israel och Saudiarabien, som i åratal har haft informella kontakter med varandra.

Israel och Saudiarabien har samarbetat länge för de har gemensamma intressen. Nu har samarbetet blivit mer offentligt än någonsin förr.

”Vi har stöttat en normalisering med Israel en längre tid […]. Men en mycket viktig sak måste ske först: en permanent och fullständig fredsöverenskommelse mellan israeler och palestinier”, sa han till den israeliska tv-kanalen I24News.