Nyheter

Tyskland varnar iranska dubbla medborgare om att resa till Iran

Tysklands utrikesdepartement uppmanar iransk-tyska medborgare att undvika onödiga resor till Iran.

Ett uttalande från tyska UD nämner arresteringar av dubbla medborgare och coronaläget i Iran som anledning till varningen.
Uttalandet nämner flera iransk-tyska medborgare som blivit arresterade i Iran och påminner som att den Islamiska republiken inte erkänner dubbelt medborgarskap.

Nahid Taghavi och tre andra iransk-tyska dubbla medborgare hålls för närvarande frihetsberövade i Iran. Detta hade den tyska regeringen tillkännagett tidigare som svar på en fråga av Omid Nooripour, den utrikespolitiske talesmannen för det Grönapartiet i tyska parlamentet Bundestag.

Nahid Taghavi greps i september i sitt hus i Teheran, men det finns ingen information om tillståndet för de tre andra.
Tidigare rapporterade den tyska tidningen Express att den tyska myndigheten för inrikessäkerhet söker efter  ”en spion från Iran” som också är efterlyst för våldtäkt. Det enligt rapporter för att sätta press på iranska regimen att frige Nahid Taghavi.

Några dagar efter Taghavis arrestering meddelade den tyska polisen att den sökte efter en 32-årig man vid namnet Sohail Omid Kholousian, 32 som ska ha våldtagit en flicka två gånger i 2017.

Att arrestera dubbla och utländska medborgare på falska grunder är en långvarig politik för den Islamiska republiken. Regimen använder desaa fångar som politiska verktyg för att pressa västmakter till eftergifter och för att främja sin egen politik.

Den svensk-iranske läkaren och KI-forskaren Ahmadreza Djalali är fängslad i Iran sedan 2016. Han är dömd till döden för spioneri. FFFI har vid flera tillfällen uppmärksammat hans fall.
Hans fall debatterades den 25 september i en interpellation av Lars Adaktusson (KD) till utrikesminister Anna Linde (S) i riksdagen.