Nyheter

Macrons ultimatum till muslimer: Ni har två veckor på er

President Macrons förslag för att motverka islamisk radikalisering har fått ny klangbotten efter mordet på en lärare i Paris.

Den franska presidenten Emmanuel Macron har nu get det franska muslimska rådet (CFCM) ett 15-dagars ultimatum att acceptera en stadga om franska värderingar.

Kravet kommer efter den senaste tidens islamistiska terrordåd i Frankrike och Österrike.

Macron har starkt försvarat fransk sekularism i kölvattnet av attackerna som inkluderade halshuggning av en lärare som visade karikatyrerna av profeten Muhammad under en klassdiskussion förra månaden.

President Macron har också meddelat nya åtgärder för att ta itu med det han kallade ”islamistisk separatism” i Frankrike.

Åtgärderna inkluderar ett omfattande lagförslag som syftar till att förhindra radikalisering. 

Det presenterades på onsdagen och innehåller åtgärder som:

  • Begränsningar av hemmaskolan och hårdare straff för dem som hotar offentliga tjänstemän av religiösa skäl
  • Ge barnen ett identifieringsnummer enligt lagen som skulle användas för att säkerställa att de går i skolan. Föräldrar som bryter mot lagen kan få upp till sex månader i fängelse samt stora böter
  • Ett förbud mot att dela en persons personliga information på ett sätt som gör att de kan lokaliseras av människor som vill skada dem

Lagförslaget kommer att diskuteras av det franska regeringen den 9 december.

Tidigare i år beskrev president Macron islam som en religion ”i kris” och försvarade tidningarnas rätt att publicera tecknade filmer som visar profeten Muhammad. Sådana skildringar betraktas allmänt som tabu i islam och anses vara mycket stötande av många muslimer.

Efter dessa kommentarer blev den franska ledaren en hatfigur i flera länder med muslimsk majoritet. Demonstranter har också krävt en bojkott av franska produkter.

I Frankrike är statens sekularism (laïcité) central för landets nationella identitet. Yttrandefriheten i skolor och andra offentliga utrymmen är en del av det, och att begränsa den för att skydda känslorna hos en viss religion ses som undergräver nationell enhet.

Frankrike har Västeuropas största muslimska befolkning.