Nyheter

USA inför sanktioner mot Irans underrättelseminister

President Donald Trumps administration införde sanktioner mot iranska regimens underrättelseminister Mahmoud Alavi samt regimens högste ledaren Khameneis personliga stiftelse, som omfattar cirka 160 innehav över viktiga ekonomiska sektorer.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo pekade på Irans blodiga våld mot anti-regeringsdemonstranter det senaste året som rättfärdigande för sanktionerna mot Alavi.

”För ett år sedan dödade den iranska regimen så många som 148 iranska civila i Mahshahr samtidigt som de införde ett digitalt mörker för att dölja våldet i deras brutala nedslag mot protesterna i november”, sade Pompeo.

”Demonstranter och åskådare sköts av prickskyttar från hustaken, spårades och omringades av pansarfordon och besköts med maskingevär.”

Mostazafan Foundation, eller Bonyad Mostazafan, är det största holdingbolaget i Mellanöstern och har investeringar i Irans finans-, energi-, bygg- och gruvsektorer.

”Irans högste ledare använder Bonyad Mostazafan för att belöna sina allierade under föreställning om välgörenhet”, sade USA:s finansminister Steve Mnuchin.

”USA kommer att fortsätta att rikta sig mot viktiga tjänstemän och intäktsgenererande källor som möjliggör regimens pågående förtryck av sitt eget folk.”

Han noterade också att Mostazafan-stiftelsen ”är inblandad i människorättskränkningar [och stöder] de som är involverade i regimens stöd för terrorism och organisationer som är inblandade i de brutala morden i november förra året”.