Engagemang

Minnesstund för Irans legendariske sångare, Shajarian, i Stockholm

Svensk- och exiliranier hedrade minnet av Irans legendariske sångare, Mohammad Reza Shajarian. FFFI:s medlemmar och sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) deltog också i lördagens minnesstund på på Norrmalmstorget.

  • Svensk- och exiliranier håller minnesstund för Irans legendariske sångare, Mohammad Reza Shajarian, som avled i cancer 80 år gammal tidigare i oktober, Norrmalmstorget, 17 oktober 2020
  • Svensk- och exiliranier håller minnesstund för Irans legendariske sångare, Mohammad Reza Shajarian, som avled i cancer 80 år gammal tidigare i oktober, Norrmalmstorget, 17 oktober 2020

Deltagarna uttryckte även stöd för de folkliga protester med slagordet ”ned med diktatorn” som bröt ut i flera iranska städer i samband med minnesceremonier för Shajarian.

Svensk- och exiliranierna uppmanade regeringen och UD att stödja iranska folkets regimkritiska protester som pågår över hela landet trots regimens förtryck.

”Sverige kan göra detta genom att vidta åtgärder tillsammans med EU under den pågående FN-sessionen i New York för att ställa regimen och dess ledare till svars för de senaste två årens brutala nedslag mot folkliga protester”, sade en av deltagarna.

Amnesty rapporterade i september att de som greps under protesterna i Iran i höstas utsattes för tortyr. Amnestys rapport bekräftar FFFI:s tidigare rapporter om dödsdomar mot arresterade demonstranter med hänvisning till grundlösa anklagelser om “nationell säkerhet” efter djupt orättvisa rättegångar.

Shajarian, en legendarisk sångare, instrumentalist och kompositör, avled i cancer 80 år gammal i Teheran, den åttonde oktober. Han vägrade att arbeta för regimen eller samarbeta med myndigheter.

Regimen brukade censurera honom eftersom han var kritisk mot prästerskapets religiösa envälde. Shajarian stod alltid med det iranska folket och ställde sig bakom det folkliga slagordet ”ned med diktatorn”.

Folket skanderar slagord mot regimen och regimens statliga television i samband med en minnesstund för Shajarian