Engagemang, Mänskliga Rättigheter

Bokbord mot avrättningar i Iran på världsdagen mot dödsstraff

På världsdagen mot dödsstraff fortsätter svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndrådet (NCRI), kampanjen mot avrättningar i Iran genom att hålla ett bokbord på Sergels torget.

Svensk- och exiliranierna uppmärksammade regimens tidigare och pågående MR-brott i Iran. De påpekade att regimens systematiska förtyck syftar till att tysta det ökade folkliga missnöjet mot prästerskapets envälde och kväsa frihetskampen.

De uttryckte även stöd för de folkliga protesterna i flera iranska städer igår med slagord aom ”ned med diktatorn”. Protesterna kom i samband med minnesstunder för Irans legendariske sångare, Mohammad Reza Shajarian. Han avled i förra veckan i Teheran efter en lång kamp mot cancer.

”Det är dags att ställa iranska regimens ledare till svars för 1988 års massaker på tusentals politiska fångar och för att ha dödat 1500 demonstranter under de folkliga protesterna i november 2019”.

Det sade en av organisatörerna och tillade. ”Den svenska regeringen måste stödja iranska folket i detta avseende. Sverige kan ta ett steg i denna riktning genom att utvisa iranska regimens diplomater och stänga regimens ambassad.”