Nyheter

USA inför sanktioner mot Irans finansiella sektor

Trump-administrationen svartlistar i stort sett hela Irans finanssektor i ett beslut på torsdagen.

”USA:s finansdepartement vidtar idag ytterligare åtgärder för att isolera den iranska ekonomin från det globala finanssystemet som regimen utnyttjar i syfte att avancera sin illvilliga agenda”, säger USA:s finansminister Steven Mnuchin på Twitter och tillägger.

”USA är fortfarande fast besluten om att se till att iranska folket har tillgång till humanitär handel.”

Dagens drag omfattar 18 iranska banker som hittills hade undgått större delen av återinförda amerikanska sanktioner. Men ännu viktigare, utsätter dagens beslut utländska och icke-iranska finansinstitutioner för påföljder för att göra affärer med iranska regimen och dessa banker. 

Det mesta av Irans finansiella sektor är redan föremål för sanktioner, inklusive dess centralbank. Förespråkare säger att åtgärden kan kväva regimen genom att frysa de få utländska valutaflödena som ekonomin fortfarande har och behöver importera varor som behövs för att förhindra en kollaps.

Relationen mellan Iran och USA har blivit allt sämre sedan i maj i fjol då Trump meddelade att USA skulle lämna det internationella kärnteknikavtalet med Iran och började återinföra sanktioner.

Iranska regimen har svarat med att börja backa från sina åtaganden i avtalet.