Nyheter

USA inför sanktioner mot 45 iranier och tre företag anslutna till regimens underrättelseministerium

USA inför sanktioner mot flera företag och dussintals individer kopplade till iranska regimens underrättelseministerium och terrorgruppen Hizbollah i Libanon. Det tillkännager amerikanska finansdepartement i två uttalanden på torsdagen, den 17 september.

Det amerikanska finansdepartementet publicerade detaljer om de nya sanktionerna på sin hemsida.

Straffåtgärderna riktar sig mot en iransk cybergrupp, ett iranskt bulvanföretag samt 45 individer kopplade till dessa enheter. Samtliga är backade av iranska regimens underrättelseministerium, enligt amerikanska finansdepartementets uttalade.

USA:s finansdepartement skriver att iranska regimen använde det straffade bulvanföretaget Rana Intelligence Computing Company (Rana) för att dölja cyberattacker mot och skicka skadlig programvara till utvalda mål. Rana låg bakom denna årslånga cyberkampanj från regimen som riktade sig iranska dissidenter, journalister och internationella företag inom resesektorn.

Cybergruppen Advanced Persistent Threat 39 (APT39) straffas för att den ägs eller kontrolleras av iranska regimens underrättelseministerium, enligt uttalandet från USA:s finansdepartement.

Iranska regimens underrättelseministerium finns på USA:s sanktionslista sedan 2012 för delaktighet i terrorism och för kränkning av de mänskliga rättigheterna.

USA:s finansdepartement släpper även namnen på 45 straffade iranier som är knutna till Rana däribland programmerare, hackare och chefer. Individerna var identifierade efter en årslång utredning från FBI.

USA åtalar proiranska hackare

USA:s justitiedepartement åtalar samtidigt två hackare i delstaten Massachusetts enligt ett uttalande från departement i tisdags.

De är anklagade för att ha genomfört hackerattacker mot och skadat flera webbplatser över hela USA som en vedergällning för USA:s drönarattack i januari 2020 som dödade Qassem Soleimani.

De åtalade är Behzad Mohammadzadeh, en 19-årig iransk medborgare som går under namnet ”Mrb3hz4d” online, samt Marwan Abusrour, en 25-årig statslös medborgare i Palestina som använder namnet ”Mrwn007” online.

Männen är också anklagade för cyberspionage och lever troligtvis i Iran och Palestina.

Sanktioner mot företag kopplade till Iranstödda Hizbollah

Två libanesiska företag straffas för att de ägs, kontrolleras eller styrs av terrorgruppen Hizbollah. Företagen Arch Consulting (Arch) och Meamar Construction (Meamar) är verksamma inom bygg- och infrastruktursektorn.

Hizbollah utnyttjar Arch och Meamar för att dölja transaktioner till gruppens egna konton, vilket ytterligare berikar Hizbollahs ledning och anhängare och berövar det libanesiska folket på välbehövliga medel, skriver USA:s finansdepartement i sitt uttalande.