Nyheter

USA-sanktioner mot iranska tjänstemän för mord på oppositionella i Europa

USA införde på fredagen visumrestriktioner mot 14 iranska individer för deras inblandning i allvarliga människorättskränkningar och terrorism på iranska regimens vägnar. De straffade och deras närmaste familjemedlemmar kan därmed inte komma in i USA.

13 av de straffade individerna är regimtjänstemän ansvariga för mordet på Dr Kazem Rajavi, Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s representant i Schweiz, i 1990.

”Dessa 13 mördare, som utgav sig för att vara iranska diplomater, agerade på hösta order från [iranska] regeringen för att tysta oppositionen och visa att ingen går säker från iranska regimen, oavsett var de bor. USA kommer inte att låta iranska regimen tysta sina kritiker genom våld och terror”, sade USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, i ett uttalande på fredagen och tillade.

”[Dagens] åtgärder uttrycker stöd för Islamiska republiken av Irans många offer över hela världen och skickar budskapet att vi kommer att agera för ställa till svars de som sprider terror och våld.”

FFFI välkomnar dagens straffåtgärder från USA och uppmanar Sverige och EU att införa liknande reseförbud mot iranska regimtjänstemän som är ansvariga för terrorism i Europa.

”Regeringen bör nu agera tillsammans med EU för att identifiera och utvisa regimens så kallade diplomater som aktivt bedriver flyktingspionage och hotar regimkritiker i EU och Sverige”, sade FFFI:s EU-representant, Massud Kiani.

FN:s generalförsamling antog en resolution i 2017 som förklarar den 21 augusti som den International dagen att minnas och hylla terrorismens offer.

Dagens straffåtgärder från USA tillkännages för att minnas och hedra dessa offer, enligt USA:s utrikesminister, Mike Pompeo.

NCRI välkomnar USA:s straffåtgärder

Irans prodemokratiska oppositionskoalition, NCRI, välkomnade USA:s beslut att straffa de 13 regimtjänstemän som är ansvariga för mordet på Dr Kazem Rajavi i april 1990 nära Genève.

I ett uttalande på fredagen beskrev NCRI:s valda president, Maryam Rajavi, straffåtgärderna som ett viktigt och effektivt steg för att bekämpa terrorism samt för att skydda europeiska länder.

Dagens straffåtgärder måste kompletteras genom att lägga till prästerskapets ledare till denna lista, sade Maryam Rajavi.

NCRI:s uttalande påpekar att regimens högste ledare, Khamenei, hans rådgivare och dåvarande utrikesminister, Ali Akbar Velayati, regimens underrättelseminister vid den tid, Ali Fallahian, samt regimens president Hassan Rouhani, som vid tiden var sekreterare för regimens högsta nationella säkerhetsråd, var hjärnan bakom mordet på Dr Kazem Rajavi.