Nyheter

Tre inklusive en amerikansk medborgare åtalas för att ha flyttat pengar till Iran på order av Khamenei

Tre individer däribland en amerikansk medborgare åtalas för att ha transporterat amerikansk valuta från USA till Iran i 2018 och 2019 på uppdrag av Irans högste ledare. Det tillkännagav amerikanska justitiedepartementet i ett uttalande i onsdags.

Muzzamil Zaidi, en amerikansk medborgare som är bosatt i den iranska staden Qom, och två pakistanska medborgare, Asim Naqvi och Ali Chawla, står anklagade för brott mot lagen om internationell krigsutveckling (the International Emergency Economic Powers Act).

Zaidi och Naqvi arresterades i Houston den 18 augusti, enligt uttalandet.

”Att störa Irans förmåga att få tillgång till amerikanska dollar är nyckeln till att bekämpa dess förmåga att sponsra internationell terrorism och destabilisera Mellanöstern, bland annat genom dess militära närvaro i Jemen”, sade biträdande statsåklagaren för nationell säkerhet John C. Demers.

De åtalade samlade pengar i USA på uppdrag av Irans högste ledare och skickade dessa dollar till Irans regering i brott mot amerikanska lagar.

Enligt den tillförordnade statsåklagaren för District of Columbia, Michael R, Sherwin, har de åtalade betydande operativa länkar till iranska regimens revolutionsgarde som har genomfört flera terroroperationer över hela världen under de senaste åren.

”Dessa terroristoperationer är beroende av kontanter – och de åtalade spelade en nyckelroll för att underlätta till gången till denna kritiska komponent”, tillade han.

Zaidi och andra medlemmar i en organisation känd som ”Islamic Pulse” hade fått den iranska högste ledarens skriftliga tillstånd runt februari 2019 att samla in en religiös skatt, ”khums” och skicka hälften av dessa pengar till Jemen. Khamenei har varit under amerikanska sanktioner sedan juni 2019.

Enligt åtalet svarade Chawla på givarnas oro över hur kampanjen kunde skicka pengar till Jemen genom att säga att frågan inte kunde diskuteras via e-post. I åtalet hävdar vidare att Chawla sökte specifikt amerikanska dollar, uppgav att Islamic Pulse inte kunde acceptera elektroniska överföringar och erkände att organisationen inte var en registrerad välgörenhet.

Den ospecificerade summan av pengar som Zaidi och Naqvi samlat in under sommaren och hösten 2019 transporterades till Iran genom hemliga operationer, inklusive av en grupp av 25 resenärer, enligt USA:s justitiedepartement.