Nyheter

Irans Khamenei vill utrota Israel

 Iranska regimens högsta ledare ​​kallade Israel ”cancertumör” som måste ”avlägsnas” och och ”utrotas”.

I ett I ett tv-sänt tal till det iranska folket på fredagen uppmanade Ali Khamenei palestinier att fortsätta protestera mot Israel och hyllade Teherans vapenförsändelse till palestinier.

Han som talade med anledning till Al qudsdagen, eller Jerusalemdagen, sade bland annat att det är en ”islamisk plikt” att kämpa för Palestinas befrielse. För första gången bekräftade han också att Iran har försett palestinier med vapen.

Khamenei kritiserade sedan USA och andra länder, inklusive några i den arabiska världen, för att ha tillhandahållit den med olika slags militära och icke-militära maktverktyg, även med atomvapen. ”

Iran har sedan islamiska revolutionen, 1979, firat Al qudsdagen. Iranska regimens grundare, Ruhollah Khomeini, förklarade att det alltid skulle hållas den sista fredagen i den muslimska heliga månaden Ramadan för att kritisera Israel.

Khamenei, som också jämförde Israel med koronaviruset under sitt tal, har försökt insistera på att hans vitriol om Israel inte är antisemitisk.

Under dagarna fram till fredag ​​släppte hans kontor en tecknad grafik som visar iransk-stödda styrkor, människor från arabiska länder och två ortodoxa judar med en rubrik som inkluderade frasen ”den slutliga lösningen”, en fras som användes av Nazi-Tyskland för att beskriva den planerade utrotningen av alla judiska människor.