Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Upplopp och protester i iranska fängelser

Protester, upplopp och rymningar drabbar fängelser i Iran, enligt rapporter som FFFI har tagit del av.

Cirka 23 lyckades rymma från Parsilon-fängelset i Khorramabad (en stad i västra Iran) den 19 mars när fångar avväpnade fängelsevakter. Flera dödades av regimens repressiva säkerhetsstyrkor, enligt rapporter.

Brinnande madrasser användes av fångarna för att blockera vägen och hindra de repressiva säkerhetsstyrkorna att jaga efter fångarna. Regimens säkerhetsstyrkor har inrättat vägspärrar på många platser i Khorramabad och de omgivande områdena.

Dagen efter upproret i Parsilon-fängelset gjorde också fångarna i Aligodarz fängelset uppror.

Guvernören i Aligodarz, en stad i Irans Lorestan-provins, säger att ett uppror i det lokala fängelset på fredagen slogs ner av säkerhetsstyrkorna. Under upproret sköts en fånge till döds av vakterna, enligt uppgifter.

Iranska fängelser är överfyllda efter att tusentals arresterats i samband med senaste tidens folkliga protester i landet. Omkring 250 000 fångar hålls i fängelser med plats för något över 80 000 fångar.

Coronaviruset har spridits till landets fängelser. Regimen har villkorlig frigivit ca 80000 fångar däribland flera dubbla medborgare som avtjänar långa fängelsestraff för påhittade anklagelser och säkerhetsrelaterade brott.