Nyheter

RSF: Iran blockerar oberoende rapportering om coronasmittade

Repporter utan gränser anklagar iranska regimen att dölja information om coronaepidemin i enlighet med Kinas exempel.

”Myndigheterna i insisterar på att de har situationen under kontroll men de har vägrat att publicera exakta siffror för dödsfall och smittade och har hindrat journalister som försöker täcka historien, skrvier Repporter utan gränser i ett uttalande.

FFFI rapporterade i onsdags att iranska regimen mörklägger antal smittade och dödsfall.

Myndigheterna meddelar att 245 personer har smittats och att 26 har dött med anledning av coronaviruset. Men Experter anser dock att antalet ärenden i Iran är mycket högre än vad regimen berättar.

På sociala medier har journalister protesterat mot censur, lögner och inkompetens hos de ansvariga tjänstemännen. Internetanvändare har också rapporterat att onlinekartan som skapats av Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering som spårar fall av coronavirus Covid-19 över hela världen i nära realtid inte kan nås i olika iranska städer.

Som svar på protesterna online meddelade chefen för FTA: s cyberpolisstyrka, Vahid Majid, att cirka 30 personer har arresterats i olika provinser och anklagats för att ”sprida falska nyheter online om spridningen av viruset.”