Mänskliga Rättigheter

Representant för FN:s miljöprogram utsätts för tortyr i Iran

Niloufar Bayani, forskare och tidigare representant för FN:s miljöprogram (UNEP) i Iran, utsätts för tortyr och hotas med våldtäkt i fängelse. Det avslöjar hon i ett brev.

Niloufar Bayani var arresterad av regimens repressiva säkerhetsorgan i januari 2018 anklagad för spionage.

Bayani avslöjar att hennes förhörare ständigt gjorde sexuella hot mot henne och visade henne bilder på tortyrverktyg. Hon tvingas även att lyssna på beskrivningar av andras tortyr och avrättning i timmar. Hon säger även att förhörsledaren har hotat henne med en förlamande eller dödlig injektion.

Bayani säger också att hon skrev till högste ledaren Khamenei och andra högt uppsatta tjänstemän, som före detta chef för iranska regimens så kallade rättsväsende, Sadeq Larijani, och berättade om övergrepp och tortyr. Men regimens förhörsledare blev ännu djärvare.

Regeringen i Teheran är nu sammankallad för att diskutera uppgifterna, publicerade först i utländska medier.

”Om det är nödvändigt kommer vi att utse personer inom regeringen för att diskutera (fallet) med ledarna för rättsväsendet”, säger förste vice president Eshaq Jahangiri till regimens statliga nyhetsbyrå, Isna.

Iranska regimens domstol meddelade igår att lagrätten har fastställt domen mot åtta miljöaktivister, däribland Niloufar Bayani. Samtliga var åtalade för att ha agerat mot nationell säkerhet och samarbete med USA.