Nyheter

Facebook raderar falskt iranskt nätverk

Facebook raderade två separata nätverk av falska konton med ursprung i Iran och Ryssland. Det rapporterar BBC och flera andra internationella medier på fredagen.

De avstängda kontona var enligt Facebook en del av utländsk eller statlig inblandning för att påverka USA:s politik och det kommande presidentvalet i landet.

Den iranska operationen använde falska konton och personer på Facebook och Instagram för att publicera inlägg om USA:s politik och presidentvalet i november. Bägge operationerna försökte kontakta politiker, offentliga personer och journalister, likt tidigare påverkansoperationer, rapporterar BBC.

Nathaniel Gleicher, chef för Facebooks säkerhetspolicy, skriver i ett blogginlägg att bägge operationerna togs bort för att de bröt mot företagets regler om ”koordinerat och oäkta beteende” och inte deras innehåll.