Folkliga protester, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Ny arresteringsvåg i Iran medan protester fortsätter i flera städer

Iranska regimen har arresterat flera aktivister och dissidenter i Teheran och andra iranska städer, enligt rapporter från landet. Massarresteringarna sker i samband med regimens firande av den 41:a årsdagen av ”den Islamiska revolutionen” och inför det stundande parlamentsvalet.

Den nya arresteringsvågen som började under de senaste dagarna och riktar sig framförallt mot tidigare politiska fångar, särskilt sympatisörer till iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahdein (PMOI/MEK), enligt uppgifter till FFFI.

Majid Mowtab, 59 år, Majid Zabihi, 55 år, Hassan Tarvardian, 61 år, Reza Qoli Shirmohammadi, 65 år och hans 25-årige son Yasser Shirmohammadi är några av de frihetsberövade. Samtliga förutom Yasser Shirmohammadi är tidigare politiska fångar från 80-talet. De arresterades den åttonde februari i den nordvästra staden, Tabriz, av regimens underrättelseministerium.

Enligt andra uppgifter arresterade regimen 57-årige Ali Osanlou och hans två söner Morteza, 30 år, och Hamid, 24 år, den 28 januari i staden Zanjan. Mahmoud Yousefi och Mohammad Ali Karnama, två tidigare politiska fångar från 80-talet var också arresterade i förra veckan, enligt rapporter till FFFI.

Dessa massarresteringar blottlägger regimens djupa rädsla för fortsatta regimkritiska protester i landet. Detta samtidigt som allt flera aktivister i landet uppmanar folket att bojkotta regimens skenval till parlament senare denna månad.

Under måndagen, den 10 februari, satte ungdomar eld på ett antal baser tillhörande revolutionsgardets paramilitära bassij-styrkor i flera iranska städer, däribland Esfehan. Detta i protest mot regimens brutala nedslag mot senaste tidens folkliga protester där regimens säkerhetsstyrkor dödade 1,500 demonstranter.

I flera iranska städer brände folket bilder på regimens högste ledare, Khamenei, den döde terroristledaren Soleimani och propagandaaffischer. Myndigheterna hade satt upp dessa bilder och affischer inför regimens firande av den ”Islamiska” revolutionen på tisdagen. Dessa protester mot regimens ledare förkom i Teheran, Shiraz, Tabriz, Kermanshah, Karaj, Khorramabad och flera andra städer.