Engagemang

Svensk- och exiliranier uppmärksammar 41-årsdagen av 1979 års anti-monarki revolution

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), uppmärksammade 41-årsdagen av 1979 års anti-monarki revolution i Iran med en stor demonstration på Mynttorget i Stockholm arrangerade av FFFI och dess systerföreningar.

För 41 år sedan den här veckan bedövade den iranska revolutionen världen. Men iranska folkets dröm om en bättre framtid och demokrati omvandlades snabbt till en mardröm när prästerskapet usurperade makten. Regimens första högste ledare, Khomeini, missbrukade folkets förtroende och grundade en ”Islamisk republik” med en systematisk förföljelse av oliktänkande och politiska krafter som förkastade hans religiösa envälde.

Deltagarna visade sitt stöd för senaste tidens folkliga protester i Iran som pågår alltjämt trots regimens brutala nedslag mot demonstranter. De upprepade folkets slagord mot regimen och dess paramilitära styrka revolutionsgardet från den senaste tidens protester som ”Ned med diktatorn, ned med Khamenei [regimens högste ledare]”.

Dessa regimkritiska protester över hela landet visar att iranska folket inte har gett upp drömmen om ett fritt och demokratiskt Iran utan gör allt i sin makt för att ta tillbaka den stulna revolutionen.

NCRI:s valda president Maryam Rajavi skickade ett videomeddelande till deltagarna.

”Eran sammankomst och demonstration i Stockholm är ett tydligt bevis på iranska folkets obevekliga beslutsamhet att etablera frihet samt att störta prästerskapets omänskliga envälde”, sade Maryam Rajavi i sitt tal.

Paulo Casaca, tidigare EP-ledamot från Portugal, Parviz Khazai, NCRIs representant i Norden och de Baltiska länderna samt Erik Wahlberg, jurist och Irankännare, var några av talarna som ställde sig bakom svensk- och exiliraniernas krav.

”Folket har kommit ut på gatorna över hela landet under de senaste åren för att kräva tillbaka den stulna revolutionen. Vi står på deras sida och stöder deras frihetskamp mot den religiösa, fascistiska regimen. Vi uppmanar nu den svenska regeringen att göra det samma och stå på rätt sida av historien”, sade Mojtaba Ghotbi, FFFI:s ordförande som deltog i Lördagens stora demonstration tillade.

Svensk- och exiliranierna uppmanade den svenska regeringen och UD att ställa sig bakom iranska folkets krav på ett demokratiskt regimskifte och erkänna iranska folkets rätt att avsätta prästerskapet med hjälp av sin organiserade motståndsrörelse, NCRI.

”Det iranska problemet har ett iranskt svar. NCRI och dess valda president Maryam Rajavi har lagt fram en tiopunktsplan för framtida Iran som erbjuder ett hållbart, demokratiskt alternativ till prästerskapets religiösa envälde”, sade svensk-iranska aktivisten, Hossein Pahlawan och tillade.

”Vi är här idag för att uppmana den svenska regeringen att erkänna denna verklighet och stå med iranska folket och deras legitima motståndsrörelse för en demokratisk förändring i Iran som är inom räckhåll.”

Deltagarna krävde också att Sverige och EU ska agera med sina allierade i FN för att pressa regimen i Iran att frige samtliga politiska fångar, däribland de tusentals som arresterats på godtyckliga grunder under den senaste tidens protester.

Svensk- och exiliranierna ställde sig bakom NCRI:s krav på att ställa iranska regimen till svars för senaste tidens ökade förtryck. De krävde att Sverige agerar tillsammans med EU för att FN ska genast skicka en utredningsgrupp till Iran i syfte att utreda rapporter om dödandet av 1,500 demonstranter samt tortyr i regimens fängelser av de tusentals som blivit arresterade under de senaste månaderna.