Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: åtta politiska aktivister döms till sammanlagt 72 års fängelse

Iranska regimens så kallade rättsväsende i staden Mashhad, i nordöstra Iran, dömde åtta politiska aktivister till sammanlagt 72 års fängelse, enligt rapporter från Iran på tisdagen.

Domen mot aktivisterna kommer samtidigt som EU:s nye utrikeschef Josep Borrell avslutar sitt tvådagars besök i Teheran. Borrell valde att inte ta upp den alarmerande situationen för mänskliga rättigheter i landet under sina möten i Iran. Det visar uttalandet från EU:s utrikestjänst på tisdagen. EU:s utrikeschef träffade regimens president Hassan Rouhani och utrikesminister Javad Zarif i Iran, enligt uttalandet.

De åtta aktivisterna är identifierade som Hashem Khastar, Abdol Rassoul Mortazavi, Mohammad Nourizad, Mohammad Hossein Sepehri, Hashem Rajai, Mohammad Hossein Pour Gonabadi, Morteza Qassemi och Fatima Sepehri.

Samtliga hade varit med och utfärdat ett uttalande som krävde högste ledaren, Khameneis avgång.

Flera av dem var arresterade i augusti förra året och sitter för närvarande frihetsberövade i regimens fängelse. Förutom fängelsestraff har aktivisterna även belagts med reseförbud. De måste även avtjäna flera år av sina straff i avlägsna provinser, ett straff som är känd som ”intern exil”.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) fördömde iranska regimens så kallade rättsväsende för de hårda fängelsestraffen i ett uttalande på tisdagen.

De hårda fängelsestraffen ”är ännu ett exempel på den religiösa diktaturens omänskliga och repressiva beteende, som måste avsättas i sin helhet”, sade NCRI;s valda president, Maryam Rajavi.