Opinion

Vi har fått nog av den iranska regimens lögner

Helgens protester i Iran har ett tydligt budskap; prästerskapet i Iran har mist sin legitimitet och folket saknar förtroende för regimen. Regimens lögn har spruckit och blåst bort med vinden, skriver Mojtaba Ghotbi, i en debattartikel i GP

Länk till artikel

Tusentals studenter tog sig ut på gatorna i Teheran och andra städer och protesterade mot den iranska regimen under helgen. Protesterna var riktade direkt mot regimens högste ledare Ali Khamenei, revolutionsgardet och dess ledare Qassem Soleimani som nyligen dödades i en drönarattack av USA.

De regimkritiska protesterna började bara timmar efter att iranska regimen erkände att de hade skjutit ner det ukrainska passagerarplanet den 8 januari, där alla 176 ombord (bland dem var flera svenskar) omkom.

Flera dagars propaganda

Under flera dagar efter Qassem Soleimanis död gjorde regim allt i sin makt för att mobilisera så många som möjligt i ett desperat försök att skicka en stark signal till USA:s president Donald Trump och omvärlden. Syftet var att visa att regimen har “ett stort folkligt stöd” för sin politik.

Syftet var att visa att regimen har “ett stort folkligt stöd” för sin politik

Detta trots att regimens repressiva säkerhetsstyrkor bara månader innan hade dödat 1 500 människor under de folkliga protester som pågått i Iran sedan november förra året.

Vinden vänder

Helgens protester, som började i Teheran i samband med minnesstund för de omkomna i förra veckans flygtragedi och som spred sig snabbt till andra iranska städer, har ett tydligt budskap; prästerskapet i Iran har mist sin legitimitet och folket saknar förtroende för regimen. Regimens lögn har spruckit och blåst bort med vinden.

Även regimens egna, bland andra Mehdi Karroubi, erkänner nu att Khamenei inte har legitimitet kvar att styra landet.

Iranska regimens förnekelse om att planet hade träffats av luftvärnsrobotar i hela tre dagar talar sitt klarspråk. Det rapporteras nu att regimens president Hassan Rouhani och andra högt uppsatta regimtjänstemän visste om nedskjutning redan från början, den åttonde januari. Men de fortsatte att förneka sanningen hela tiden i flera dagar.

Systematiska lögner

Regimen och iranska myndigheter hade alla möjligheter att förhindra denna tragedi genom att till exempel stänga Irans luftrum samtidigt som spänningarna mellan landet och USA ökade. Men de gjorde det motsatta utan att varna vanliga civila för kommande hot.

Mot bakgrund av detta och regimens stora lögn går det inte att utesluta att nedskjutningen inte var planerad.

En anledning är att iranska regimen ljuger systematiskt för att främja sin egen cyniska agenda och är fullständigt likgiltig inför civila liv

En anledning är att iranska regimen ljuger systematiskt för att främja sin egen cyniska agenda och är fullständigt likgiltig inför civila liv. Propaganda och dödande av oskyldiga och försvarslösa civila ligger i prästerskapets DNA och är regimens statsmannakonst.

Khamenei, upprörd och demoraliserad över elimineringen av Qassem Soleimani, står handfallen mot USA men har fria händer att hämnas på iranska folket genom att skjuta dem till döds i luften och på marken.

Tillsätt en oberoende utredning

En internationell oberoende utredning, utan regimens medverkan, är det enda sättet att få fram sanningen. Målet för en sådan utredning bör vara att ställa de ansvariga för flygkraschen inför rätta för mord på civila. Sverige måste agera för att ställa iranska regimen till svars.

Sverige måste agera för att ställa iranska regimen till svars

Det iranska folket har sagt sitt under de senaste protesterna mot regimen i samband med minnesstunder för de omkomna. Vi har fått nog av lögner, låt sanningen komma fram.

Mojtaba Ghotbi, ordförande för Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI