Nyheter

Iranflygningar mellan Iran och Sverige stoppas

Transportstyrelsen har beslutat att återkalla trafiktillståndet för Iran Airs flygningar mellan Iran och Sverige.

– Det är utifrån ett flygsäkerhetsperspektiv och med hänsyn till passagerarna som vi har kommit fram till det här beslutet, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör vid Transportstyrelsen, till TT.

Ett ukrainsk passagerarplan av modellen Boeing 737 med över 176 personer ombord, kraschade strax efter att det lyft från Teherans internationella flygplats på väg mot Ukraina. Det finns starka misstankar att planet sköts ner av iranska missilsystem

I ett pressmeddelande skriver Transportstyrelsen att anledningen är att det finns oklarheter om olyckan utanför Teheran och säkerheten för den civila luftfarten,

Förutom det indragna tillståndet för Iran Air har Transportstyrelsen även gett ut ett så kallat Notam-meddelande (Notice to airmen) med rekommendationer för flygbolag som bedriver trafik i området.

– Det innehåller starka rekommendationer om att undvika luftrummet över Iran och Irak. Detta har flera andra länder redan gjort, bland annat Tyskland och Storbritannien, enligt Gunnar Ljungberg.