Opinion

BT – Nu måste omvärlden agera

Iranska folket har fått nog. De har fått nog av förtryck, förföljelse och korruption. I hundratals städer runtom i Iran kräver unga iranier att mullornas regim ska försvinna. Skriver Morteza Sadeghi i en debattartikel på Borås tidningen.

Iranska folket vill ha frihet och demokrati, de vill ha ett jämställt och rättvist Iran. De vill ha ett bra liv, en bra framtid. Det är det folkupproret handlar om. 

Den religiösa diktaturen har svarat med brutalt våld. Under de senaste dagarna har flera hundra demonstranter skjutits ihjäl och tusentals sårats. Av rädsla för omvärldens reaktion har regimen stängt ner internet så att nyheter om säkerhetsstyrkornas brutalitet inte kommer ut. 

Men nyheterna når ändå ut och skakar omvärlden. Sveriges utrikesminister har reagerat kraftigt på dödandet och uttryckt sitt deltagande med offrens anhöriga. Hon har krävt att Internet öppnas omedelbart. 

Mullorna har stängt ner internet men rapporterna når ändå ut. I Sverige bor cirka hundra tusen iranier, nästan alla flyktingar eller anhöriga och barn till flyktingar. Vi tar vårt ansvar och gör vad vi kan för att rapportera om mullornas förbrytelser når omvärlden. Vi har familj, släkt och vänner kvar i Iran. Det är våra bröder och systrar dem som filmar demonstrationerna och dokumenterar dödandet med sina mobiltelefoner. Det är på det sättet informationen når oss och når omvärlden. Mullorna har stängt internet för att kunna styra nyhetsrapporteringen och hålla omvärlden ovetande. Vi gör vårt yttersta för att hela världen ska veta. 

En sammanställning som iranska oppositionen har gjort visar att minst 251 människor har dödats, 3700 har skadats och över 7000 demonstranter har gripits. Oppositionen har dessutom publicerat namn på 85 unga människor som har skjutits ihjäl av mördarregimen. 

Tack utrikesministern för att du fördömer mullornas våld. Unga iranier som kämpar för en Iran utan  mullornas tyranni uppskattar ditt ställningstagande. 

Morteza Sadeghi
2019 11 29