Nyheter

USA och allierade Gulfstater inför sanktioner mot Iran

USA tillsammans med sex allierade Gulfstater inför sanktioner mot 25 företag, banker och individer kopplade till iranska regimens revolutionsgarde och stöd för militanta terroristgrupper som Hezbollah.

USA:s finansminister Steven Mnuchin kom med tillkännagivandet på onsdagen under sitt besök i Mellanöstern som pågår denna vecka.

De sex Gulfstaterna är Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Mnuchin besöker flera av dessa allierade under veckan för att uppmana de att stärka sitt stöd för ökad press på Iran.

De 25 svartlistade företagen och individerna är redan föremål för finansiella straffåtgärder från USA.

21 av de enheter som svartlistades på onsdagen utgör ett omfattande nätverk av affärsverksamhet som ger finansiellt stöd till revolutionsgardets Bassij-styrka.

En högt uppsatt tjänsteman för USA:s finansdepartement berättar för Reuters att denna paramilitära styrka attackerar demonstranter [i Iran], rekryterar barnsoldater och är delaktig i tortyr.

USA:s finansdepartement säger att regimen utnyttjade skalbolag och andra åtgärder för att dölja Bassijs ägarskap och kontroll över affärsverksamhet värda flera miljarder dollar i olika industrier i Iran. De är inblandade i Irans fordonsindustri, gruv- och metallindustri samt banksektorn och är verksamma över hela Mellanöstern och Europa.

Fyra av de individer som är föremål för de nya straffåtgärderna är kopplade till Hezbollah och ansvarar för att koordinera terroristgruppens operationer i Irak, säger USA:s finansdepartement.

Ett internationellt övervakningsorgan för finansiella åtgärder meddelade nyligen att det ger iranska regimen till februari 2020 för att ratificera och följa internationella normer mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Arbetsgruppen för Finansiella Åtgärder (FATF) varnade att tidsfristen är den sista för iranska regimen efter vilken det kommer att uppmana sina medlemsstater att vidta motåtgärder.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo välkomnade FATF:s beslut i ett uttalande och tillade, ”revolutionsgardet är involverad i storskalig, olaglig, finansieringsverksamhet i syfte att finansiera sina illasinnade aktiviteter”.