Opinion

Gando och SVT:s reportage är båda regisserade av Islamiska revolutionsgardet

Fredagen 25 oktober sände SVT en reklamfilm med namnet ”Irans eget Homeland”. Reklamfilmen är regisserat av Islamiska revolutionsgardet och i den SVT:s Stina Blomgren Spelar rollen som Mellanöstern korrespondent. 

Reklamfilmen som presenteras som ett ”reportage” syftar till att framställa religiösa diktaturen i Iran som både mäktig och populär.

I reklamfilmen besöker Stina Blomgren ett ”lyckligt par” i deras bostad när de tittar på  tv-serien Gando som revolutionsgardet har producerat. Sedan intervjuar hon en ”analytiker” och därefter en ”hårdför konservativ”. Samtliga rollinnehavare i reklamfilmen är i själva verket medlemmar i underrättelsetjänsten och revolutionsgardet. Sayed Laylaz som spelar rollen som analytiker är ökänd för alla iranier som medlem i revolutionsgardet. Ahmadreza Ahmadabadi som spelar rollen som hårdför är också en lakej för regimen och ökänd för iranier under namnet ”vidöppna käften”. Även det ”lyckliga paret” är underrättelseagenter.

Stina Blomgren med tvångsslöja

Det är revolutionsgardet som har bestämt vart Stina Blomgren skulle gå, vem hon skulle intervjua och vilka frågor skulle hon ställa. Stina Blomgren som lyder revolutionsgardets order deklarerar sedan att både revolutionsgardet och dess tv-serie är ”omåttligt” populära i Iran. 

För att kunna verka i Iran har SVT gått med på diktaturens villkor. SVT:s korrespondenter har sällskap av revolutionsgardister var än de går. Det är revolutionsgardet som bestämmer vart de går och vem de intervjuar. Och SVT är inte ensam om detta. Nyhetsbyråer och tv-kanaler från vissa andra europeiska länder som har haft stora ekonomiska intressen i Iran har ingått samma överenskommelse med regimen. Överenskommelsen är lika korrupt som enkel: iranska regimen köper tusentals lastbilar och personbilar och telekommunikationsutrustning från vissa europeiska länder till det dubbla priset utan upphandling och utan anbudsförfarande. I gengäld åtar sig tv-kanaler i dessa länder att sminka religiösa diktaturens fula ansikte. 

Kan SVT sjunka lägre än så? Kan det bli värre än så? Svaret är tyvärr ja. Det blir värre när SVT inte berättar för tittarna vilken djävulsk överenskommelse de har ingått med diktaturen i Iran. SVT sjunker ännu lägre när man försöker att marknadsföra billig propaganda som saklig rapportering.

Stina Blomgren får vara en nyttig idiot och SVT kan agera som PR-konsult åt iranska regimen. De kan ändå inte göra mördarregimen ”populär”.

I Sverige bor cirka hundra tusen iranier. Vi vet vilket helvete vi har flytt ifrån. Vi vet vad den islamiska regimen har gjort med vårt land. Vi vet vilka hemska brott revolutionsgardet begår varje dag. Och vi kämpar varje dag för att bli av med mullornas korrupta styre.

SVT kan inte heller rädda storföretagens affärsintressen. Folk i Iran och i hela mellanöstern har rest sig mot mullornas regim. Islamiska terrorregimen kommer att försvinna och med det alla tvivelaktiga handelsavtal som slutits genom mutor och korruption. Det garanterar jag.

Behrooz Pertow
2109/10/28