Folkliga protester, Mänskliga Rättigheter

Stora regimkritiska protester i Iran efter sjukvårdsskandal

Stora regimkritiska protester i Iran efter sjukvårdsskandal
Stora regimkritiska protester bröt ut i staden Lordegan i Fars-provinsen under lördagsmorgonen, enligt uppgifter till FFFI.

Regimen har svarat med att skicka sina repressiva säkerhetsstyrkor till staden. De har enligt uppgifter misshandlat och öppnat eld mot demonstranterna. Antalet skadade är fortfarande okänt.

Arga ungdomar i staden svarade med slagord som ”ned med diktatorn” och uppmanade folket i andra städer att ansluta sig till deras protest.
De har också attackerat säkerhetsstyrkornas högkvarter i staden och satt eld på fredagsböneledarens kontor, enligt uppgifter och video som publicerats på sociala medier. Ledaren för fredagsbönen är den högsta ledaren, Khameneis personliga representant i staden.

Lördagens protest, som pågick långt in på lördagen, kom efter ett avslöjande om myndigheternas direkta ansvar i en stor sjukvårdsskandal som drabbade invånarna i staden. Minst 300 invånare har under de senaste veckorna smittats med AIDS sedan myndigheterna återanvände infekterade engångssprutor för att ta blodprover.

Lärare samlas i Teheran för att protestera mot låga löner
En stor grupp lärare och pensionärer samlades utanför regimens utbildningsdepartement i Teheran på lördagen för att protestera mot låga löner och en våg av arresteringar av läraraktivister i landet.

”Fattigdomsgränsen är 7,000,000 [toman], lärarnas löner är 2,000,000” och ”lärarnas plats är inte i fängelse, frihet de frihetsberövade lärarna nu” var några av deltagarnas krav.

Regimen har arresterat många aktivister under de senaste månaderna, enligt uppgifter från Iran. Flera har dömts till hårda fängelsestraff och piskrapp för att de deltagit i fredliga demonstrationer mot regimen och dess inhemska repression

Regimkritiska protester fortsätter att växa i Iran trots regimens brutala nedslag mot folket och aktivister. Rapporter från Iran visar att det förekom närmare 180 protester över hela landet under augustimånad. Detta innebär att det förekom minst sex protester per dag.